От десетилетия ни учат, че микробите в нашето тяло надвишават

...
От десетилетия ни учат, че микробите в нашето тяло надвишават
Коментари Харесай

Съдържаме ли повече бактерии, отколкото човешки клетки?

От десетилетия ни учат, че микробите в нашето тяло надвишават по брой личните ни кафези. Обикновено се счита, че съотношението е 10 към 1. Това пресмятане е показано през 1972 година, само че в поддръжка на него няма доста научни доказателства и все пак то поддържа известността си. През 2014 година откривател от Националния здравен институт на Съединени американски щати се усъмнил в истинността на това изказване и в този момент учени от Израел и Канада са създали нови, по-точни калкулации.

За да дефинират нова стойност на съотношението, откривателите прегледали наличната литература, обвързвана с микробните популации, отнесени към „ средностатистическия човек “. Той е сред 20 и 30-годишен, тежи към 70 кг и е висок към 170 сантиметра. Изследователите разбрали, че най-голямо пресилване е имало за дебелото черво. Там в действителност има най-вече бактерии в човешкия организъм, само че предходните проучвания цитирали гъстотата на бактерии за грам „ мокра маса “ в червото, умножено по размера на целия алиментарен канал.

Но гъстотата на бактериите е доста по-голяма в дебелото черво, в сравнение с в останалата част на тракта т.е. в случай че целият алиментарен канал беше толкоз гъсто кондензиран колкото червото, нямаше да сме живи.

Ако погледнем нещата по-философски, би трябвало да се запитаме дали тази „ мокра маса “ бактерии изобщо е част от тялото, имайки поради че тя всекидневно трансформира позицията си.

Крайните калкулации сочат, че на всеки 39 трилиона бактерии се падат по 30 трилиона човешки кафези, което се явява съответствие към 1 към 1.3. Трябва да се спомене, че това въпреки всичко е съмнение, а не неопровергаем факт.

В последна сметка нямаме потребност от съответствие, с цел да осъзнаваме значимостта на микробиома за човешкото тяло.

Popular Science

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР