От десетилетия летящите таксита са част от научната фантастика, но

...
От десетилетия летящите таксита са част от научната фантастика, но
Коментари Харесай

Летящи таксита се готвят за излитане на авиошоуто в Дубай

От десетилетия летящите таксита са част от научната фантастика, само че един оператор твърди, че те най-сетне са покрай действителността - първо в Съединени американски щати, а по-късно в Обединените арабски емирства и Индия.


" Това, което преди смятахме за научна фантастика, в този момент е теоретичен факт ", споделя Били Нолен, основен шеф по сигурността на Archer Aviation, пред Агенция Франс Прес на авиошоуто в Дубай.

" Това се случва, то е действително и ще го видите на пазара през 2025 година "

От години се появяват известия за футуристични самолети, които транспортират пасажери над градовете - и техните задръстени от коли пътища - и провокират облици от анимационния филм " Джетсън " от 60-те години на предишния век.

И въпреки всичко регулаторното утвърждение от Федералната авиационна администрация на Съединени американски щати за Midnight на Archer, четириместен аероплан с електрическо задвижване за отвесно политане и кацане (eVTOL), се чака още през 2025 година

Това ще докара до " съвсем едновременна " сертификация в ОАЕ, споделя Нихил Гоел, основен търговски шеф на Archer, измежду чиито съществени спонсори е Mubadala, емиратски държавен капиталов фонд.

Очаква се полетите в ОАЕ да стартират през 2026 година по два първични маршрута: от летище Дубай до елитния квартал Палм и от летище Абу Даби до Корниш в центъра на града.

" Очакваме търсенето да бъде по-голямо, в сравнение с можем да посрещнем. Цените първоначално ще бъдат относително високи ", споделя Гоел.

" Но по-късно с течение на времето ще разположим стотици самолети в ОАЕ, (което) също ще понижи доста цената. "

В същото време ще стартират полети в Ню Делхи, Мумбай и Бангалор, сподели Гоел, наричайки Индия " в действителност, в действителност огромен пазар за нас ".

Напълно нулеви излъчвания

В момента в Калифорния се организират изпитателни полети за Midnight на Archer, а конкурентната компания Joby извърши първите си пробни пътувания в Ню Йорк.

Midnight има дузина витла - без значение свързани и захранвани, с цел да се сведе до най-малко рискът от " пагубна " щета - и крило, което му разрешава да се рее при положение, че към този момент не може да се задържи във въздуха.

Той ще може да се презарежда изцяло за шест или седем минути, които са нужни за промяна на пасажерите сред пътуванията, а оптималният му пробег сега е към 160 километра при скорост към 240 километра в час.

Управлението на самолета е елементарно, сподели Гоел, който настоя, че 12-годишно дете в симулатор може да го научи за 20 минути.

Полетите ще се резервират като споделени пътувания и в началото ще костват към 4-5 $ на пътническа миля, а след към две-три години ще намалеят на половина, добави Гоел.

Тъй като летящите таксита обслужват съществуващи хеликоптерни направления - и теоретично са по-безопасни, по-евтини и по-екологични от хеликоптерите - има забележителна опция за разширение на активността, споделя компанията.

" Разработихме този бизнес проблем за работа в градска среда, да вземем за пример от летището до центъра на града ", сподели Голен, основен шеф по сигурността.

" Той е с изцяло нулеви излъчвания, изцяло резистентен, екологичен, има към 100 пъти по-малък шумов автограф от стандартен хеликоптер.

" Така че той е доста другарски надъхан и към съседите. " /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР