От ден на ден става все по-ясeнредът, по който се

...
От ден на ден става все по-ясeнредът, по който се
Коментари Харесай

Горанов ще държи изкъсо юздите в ББР

От ден дневно става все по - яс e н редът, по който се сортират новите изпълнителни шефове на държавната Българска банка за развиване. След като министър председателят Бойко Борисов персонално разгласи отстраняването на някогашния началник Стоян Мавродиев (на 8 април) и на подгласниците му Румен Митров и Николай Димитров (въпреки че последните двама още са част от управителния съвет на банката), той по всякакъв начин се пробва да се дистанцира от процесите в ББР и от избора на ново оперативно управление.

"Изцяло съм упълномощил на финансовия министър да се занимава с фрагментите в Българската банка за развиване. Нито едно от лицата не познавам и не желая да познавам ", съобщи министър председателят на 21 април, до момента в който в дните преди този момент настояваше повече да не бъде питан по тази тематика.

От думите на самия Борисов излиза, че министърът на финансите Владислав Горанов има съществено въздействие в държавната банка, макар че още през 2017 година (малко преди Стоян Мавродиев да поеме управлението) по категорично негово гледище контролът върху ББР бе трансфериран от Министерството на финансите към Министерството на стопанската система. Сега действителното въздействие на финансовия министър явно се ускорява и поради отделените от бюджета 700 млн. лева, с които бе повишен капиталът на банката.

Горанов въобще не се тормози да

показва размаха си .

Още при анонсирането на ограниченията против коронакризата и нарастването на капитала на ББР, финансовият министър разгласи, че ще бъде заздравен и "административният потенциал на банката и нейното управление ", давайки явен сигнал, че в банката се задават промени.

Само преди дни пък Владислав

Горанов изведнъж изиска гаранции

от Банката за развиване, че държавният "чек " за 700 млн. лева ще бъде употребен само за "подпомагане на стопанската система по отношение на епидемията от COVID-19 ". От формалното известие на финансовото министерство се разбра, че Горанов е разговарял с икономическия министър Емил Караниколов и е настоял за незабавно съвещание на Надзорния съвет на ББР, който е спуснал съответните заповеди до полуобновения Управителен съвет.

Какви са точните претекстове

на финансовия министър за този неочакван ход остава мистерия. Действията му обаче наподобяват изцяло резонни и сигурно подсказват, че отсега нататък Горанов ще управлява работата на банката, когато сметне за добре.

Точно с оповестеното от него "укрепване " на административния потенциал на ББР се свързва назначението на Живко Тодоров за изпълнителен шеф. Искането за издаването на неговия лиценз от Българска народна банка е от 31 март - почти седмица, преди Бойко Борисов да подреди отстраняването на Стоян Мавродиев. Лицензът бе публикуван на 2 април, когато е преустановен и договорът на някогашния финансов шеф на Първа капиталова банка. Самият Владислав Горанов отбрани избора на Живко Тодоров с професионалното му досие.

"С министър Караниколов търсихме хора, които в действителност са експерти и схващат от банково дело. Ако видите професионалното му досие, надали бихте сложили под подозрение качествата му като експерт ", акцентира финансовият министър на 21 април, по време на брифинг в Министерския съвет.

Както "БАНКЕРЪ " към този момент писа, другото ново лице в Управителния съвет на ББР е Панайот Филипов, който към този момент получи "лиценз " за изпълнителен шеф от Българска народна банка и се чака само вписването му в Търговския указател. Назначението на Филипов е по самодейност на икономическия министър Емил Караниколов. Все отново Караниколов назначи Филипов и на предходната му служба - изпълнителен шеф на Българската организация за експортно обезпечаване. Принципал на организацията е точно Министерството на стопанската система. Мястото на Филипов в УС на БАЕЗ ще бъде попълнено от Любима Джизова - Стефанова, която получи нужното утвърждение от Комисията за финансов контрол.

Финансовият министър намерено призна, че не познава добре Филипов. Запитан за вероятен спор на ползи при назначението му, защото майката на Панайот Филипов е пълномощник на една от огромните комерсиалните банки, Горанов съобщи: "Откровено казано, не познавам господина. Той също е експерт с опит в банковата сфера. Не виждам по какъв начин може да се осъществя хипотезата, че тъй като майка му е на управителна служба в една банка, това да може да накара ББР да предлага някакви преференции ".

Интересно ще е държанието на Горанов и при останалите назначения в Българската банка за развиване, откакто се чака Румен Митров и Николай Димитров също да бъдат заменени.

Отворен е въпросът и по какъв начин ще се разпределя отговорността при възможни бъдещи "изненади " - като отпуснатия заем за 75 млн. лева на колекторската компания "С. Г. Груп ", да вземем за пример.

"Ако има съответна информация за някакви злоупотреби в Банката за развиване, ще си носим отговорността, естествено - и длъжностните лица ", твърди Владислав Горанов.

Но не трябва да забравяме, че съгласно закона "горещият картоф " ББР е в ръцете на Министерството на стопанската система, в случай че в скоро време не настъпят промени и по това направление.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР