От Демократична България“ намекнаха, че може да бъдат подкрепени за

...
От Демократична България“ намекнаха, че може да бъдат подкрепени за
Коментари Харесай

България ще има евроатлантическо правителство, но не с мандата на ГЕРБ?

От „ Демократична България “ намекнаха, че може да бъдат подкрепени за държавно управление от партията на Бойко Борисов

Съставянето на държавно управление с мандат на ГЕРБ-СДС става все по-малко евентуално, само че пък това не изключва опцията да се образува необятна ръководеща коалиция сред партиите на смяната и ГЕРБ. От „ Демократична България “ през днешния ден загатнаха, че не е изключено след възможен безплоден опит партията на Бойко Борисов да ги поддържа за евроатлантическо държавно управление.
 
ГЕРБ би трябвало да провеждат развой на договаряне с Движение за права и свободи и " Възраждане ", с които смъкнаха държавното управление и в случай че не съумеят, тогава мандатът ще пристигна при нас. Тогава ние ще се опитаме, само че надали успеем, защото с „ Демократична България “ и Българска социалистическа партия нямаме задоволително депутати. Това сподели изявление за БНР съпредседателят на " Продължаваме промяната " Асен Василев.

Евродепутатът Радан Кънев пък е оптимист, че България ще има евроатлантическо държавно управление, само че не с мандата на ГЕРБ. Той изрази вяра жена да застане на премиерския пост в кабинета на " Продължаваме промяната " и " Демократична България ", подсилен от ГЕРБ-СДС.

„ Ако Бойко Борисов не желае да прави държавно управление с Движение за права и свободи и „ Възраждане “ и е избрал различен път, би трябвало да си даде сметка, че да сглобява обединения, в които неговата партия и персона са преобладаващи и всичко се върти като спътници към звезда, няма по какъв начин да стане. „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “ дружно имат повече депутати от ГЕРБ “, съобщи евродепутатът в „ Тази неделя “ по бТВ.

„ Ако диалог ще се води в този формат, Борисов би трябвало да се помири, че няма да има държавно управление с неговия мандат. На второ място, министър председателят ще бъде човек, който е отвън подмолните контакти и механизма за рекет. Това ще бъде държавно управление, което деликатно и почтено би трябвало да изготви стратегия “, добави той.

Съпредседателят на “Демократична България ” Христо Иванов също изключва опцията да се образува евроатлантическо държавно управление с мандата на ГЕРБ-СДС.

„ Не можем да приказваме за кардинално, реформаторско или даже евроатлантическо ръководство, не поставяйки корупцията в центъра на вниманието на обществото. Това не са червени линии от дебелоглав. Въпросът не е просто да се направи парламентарната аритметика, а да се разчете публичната воля и да може ръководството да взема комплицираните и тежки решения, които му предстоят. На ръководството му би трябвало храброст и социална поддръжка. Ако заметем корупцията под килима, това няма да стане “, сподели той пред БНР.

Според него в обозримо бъдеще никоя политическа мощ у нас няма да може да образува независимо ръководство и за сформиране на болшинство ще са нужни 3, 4, даже 5 обединения. А това постанова търсене на допирни точки и разговор по национални цели.

Иванов означи, че в този избирателен цикъл ГЕРБ е посочила постоянен електорат от към 600 000 гласа, с който два пъти бе първа и два пъти -  втора политическа мощ. И че Демократична България в никакъв случай не е говорила за изчегъртване на ГЕРБ, а се е отнасяла с почитание към гласоподавателите ѝ.

Същевременно обаче посочи, че ГЕРБ още веднъж нямат сътрудник. “Извън електоралната им цитадела, има голямо публично въодушевление на неприемане връщане на ГЕРБ на власт, тъй като те не престават да се вършат да не схващат, че с тях се свързва разцъфването на българския корупционен модел ”, сподели водачът на “Демократична България ”.

“Докато ГЕРБ не се извърнат с лице към тази действителност и не поемат отговорност за нея, няма да могат да бъдат участник в управническа настройка. Ние слагаме принципиална алена линия. Въпросът за корупцията не може да бъде оставен за най-после. Защото това би било самопризнание, че ще крадем или ще толерираме кражбите ”, безапелационен е Христо Иванов.  

Според него корупцията е и необятно отворената врата за въздействие на Кремъл в България.

Той подсети, че съгласно изтекли в медиите заключения от отчет на ДАНС отпреди 5 години, министър председателят Бойко Борисов е знаел, че “Турски поток ” е в интерес на Путин, не на България. 

“Гешев обезпечава наказателна безнаказаност на Борисов, а Борисов му обезпечава политическа безнаказаност. Ние споделяме, в случай че ГЕРБ не престават да се вършат на неразбрали, поддръжка от нас за първия мандат е безусловно невъзможна. Хеле пък с Движение за права и свободи и Делян Пеевски, който още веднъж ще е народен представител. Иначе под надписа на Народното събрание ще запишем вместо “Съединението прави силата ”, “Магнитски прави още по-голяма мощ ”, сподели още Христо Иванов. 

Асен Василев пък посочи пред националното радио, че експертното държавно управление е една тога, която да скрие нелицеприятна коалиция. 
 
Според него президентът Румен Радев е надскочил пълномощията си като не е подкрепил Украйна за участие в НАТО. Тази позиция е извънредно неверна и нездравословна за България, съобщи някогашният финансов министър и добави, че партията му ще поддържа предложение за предоставяне на оръжие за Украйна.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР