От далечни времена хлябът е основната храна на българина. При

...
От далечни времена хлябът е основната храна на българина. При
Коментари Харесай

Колко време се пече погача?

От далечни времена хлябът е главната храна на българина. При основаването на един самун в предишното са влагани доста пожелания за здраве и добър живот. В нашата обичайната просвета хлябът не е единствено за нормалната ежедневна храна.

Но замесването на погачата е съпровождало другите обреди – било за положително или неприятно, за раждане или гибел. Има ли самун на трапезата, към която се е събрало фамилията, то значи има още живот в къщата. Дори в остарялата българска сентенция „ Никой не е по-голям от хляба ” е вложена огромна мъдрост.

Погачата е тип бял самун, който обичайно се подготвя във всяко едно българско семейство за здраве и празници като Великден и Коледа.

Но печенето на погачата не е елементарна работа, а цяло изкуство. Освен опит и мурафет с местенето на обредния самун, е нужно и да овладеете тънкостите в изпичането му.

За какъв брой време ще се изпече вашата погача, зависи от фурната и размера на тестото. Общото предписание гласи, че 1 кг втасало тесто се пече към 40-45 минути или до момента в който хлябът придобие прелестен златист тен.

Идеално изпечената погача е тази с хрупкава коричка, само че мека и пухкава от вътрешната страна. Печете я в авансово загрята на 220 градуса фурна през първите 15 минути, след което се понижават градусите на 180 до подготвеност.

 печене на погача Снимка: Симона

Не използвайте функционалността " вентилатор ", по този начин рискувате да я изсушите прекомерно доста. Започне ли да прегаря, може да я покриете с фолио или бяла хартия за печене.

Дали погачата е подготвена, може да ревизирате, като я прободете с съчка за зъби или дървено шишче. Ако по нея не остава залепено тесто, тя е подготвена. Ако сте новак в изпичане то на теста, или фурната ви е нова, проверявайте на всеки 30 минути.

След като извадите еашата погача от фурната, напръскайте я леко със студена вода, покрийте я с чиста кърта и изчакайте по този начин 10-15 минути. След това елементарно ще можете да я извадите от тавата и поднесете.

Всяка стопанка би трябвало да може да меси погача. Дали ще я приготвите за празник, за здраве или просто с цел да зарадвате фамилията си, значимо е погачата да е изпечена добре.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР