От Българска Асоциация на Неформалното Образование настояват за отваряне на

...
От Българска Асоциация на Неформалното Образование настояват за отваряне на
Коментари Харесай

Частните школи и образователни центрове настояват спешно да заработят

 От Българска Асоциация на Неформалното Образование упорстват за отваряне на детските градини, учебните заведения и частните просветителни структури в страната. Публикуваме позицията им, изпратена до Varna24.bg без редакторска интервенция. 

Писмото е изпратено до премиера Бойко Борисов, здравния министър д-р Костадин Ангелов, министъра на образованието Красимир Вълчев, основния държавен хигиеничен контрольор доцент Ангел Кунчев.

" Обръщаме се към Вас с голяма паника, резултат от последното цялостно затваряне на всички просветителни институции в нашата страна и ограничението на достъп до формалното и неофициалното обучение за всички възрастови групи.

Отчитаме притеснителните данни за повишение на заболеваемостта в страната. Съпричастни сме към всеки един загубен живот. Ежедневно се тревожим за здравето и благосъстоянието на нашите фамилии и близки, за тяхното физическо и ментално положение. Като хилядолетен постепенен израз за оцеляването на човечеството, грижата за потомството, децата, постоянно е била преди всичко.

И точно по тази причина не можем да подминем с лекост обстоятелството, че децата в България са лимитирани да задоволяват просветителни потребности и огромна част от тях се намират на ръба на тяхното ментално равновесие.

Данните от разпространяването на Ковид 19 недвусмислено демонстрират, че “...училищата способстват за дребна част от всички случаи на инфектирани с Covid-19 във всяка страна членка на Европейски Съюз. "

(от Проучване на Европейския център за надзор на заболяванията за ролята на децата и учебните заведения в разпространяването на Ковид-19)

Според същия източник на информация по време на пандемията от Ковид, не са се следили обилни учебни огнища. Оказва се, че предаването на вируса в учебна среда се въздейства от равнищата на заразяванията в съответната общественост. Не са открити доказателства, които да сочат, че децата или просветителните среди са главните мотори на разпространяването на SARS-CoV-2. А педагогическият личен състав и възрастните в учебните заведения не са изложени на по-висок риск от всяка друга специалност.

Връщането на децата в учебно заведение от средата на август 2020 не дава съображение да се направи връзка с нарасналата заболеваемост в доста страни от Европейски Съюз през октомври 2020 година Глобално изследване, което наблюдава данните за затварянето и последващото отваряне на учебните заведения в 191 страни, не открива връзка сред положението на учебните заведения и разпространяването на COVID-19. Подобно на него, осъщественият от Европейския център за профилактика и надзор върху болесттите (ЕЦПКЗ) обзор на нивата на заразяване и положението на учебните заведения в 32 европейски страни открива, че доказателствата от следенето на контактите в учебно заведение и данните от наблюдения от редица държави-членки на Европейски Съюз подсказват, че отварянето на учебните заведения не се свързва със доста повишаване на разпространяването в общността “.

Системен обзор на 47 изследвания, оповестени по въпроса за преместването на болестта от деца към възрастни разкрива, че рискът от преместване на болестта от деца в общността (и изключително към най-възрастните) е относително дребен. Позицията на ЕЦПКЗ по този въпрос също гласи: " Децата не са важен фактор за разпространяването на пандемията. Те се заразяват най-много от възрастните “. Затварянето на учебните заведения може да помогне за намаляването на разпространяването на SARSCoV-2, само че самò по себе си е неефикасно, поради предаването на вируса в обществото, заради мъчно осъществимото налагане на строги ограничения върху икономическия и обществен живот

Децата под 18-годишна възраст съставляват към 8% от всички открити случаи на заболяване. Наблюденията в Европа разкриват, че относителният дял на болесттите измежду децата се резервира под каузи на възрастните, като минимум са заболелите деца под 10-годишна възраст. След частичното отваряне на учебните заведения в Англия и Уелс заразяванията измежду учениците не са повече, в сравнение с измежду популацията като цяло. Националната система за наблюдаване в Шотландия също разкрива малобройни доказателства или въобще не разкрива доказателства за опасности от разпространяване на болестта измежду учениците в учебна среда Докладът на ЕЦПКЗ на основата на доказателства от 32 европейски страни стига до заключението, че предаването на болестта от един възпитаник към различен е нетипично и не е съществена причина за заболеваемостта измежду децата. Освен това многочислени изследвания, в които се наблюдават контактите на инфектирани възпитаници в учебна среда в редица страни, разкриват малобройни доказателства или въобще не откриват такива за вторично разпространяване от инфектирани възпитаници в учебна среда.

Ето и откъс от направено умозаключение в документ, създаден с присъединяване на Техническата консултативна група (ТКГ) от експерти по просветителни институции и COVID-19 и секретариата на ТКГ (УНИЦЕФ, ЮНЕСКО и СЗО): " … прегледът на към този момент наличните доказателства разкрива, че присъственият образователен развой очевидно не е главен мотор на пиковете в болестта, децата в учебно заведение не наподобяват изложени на по-голям риск от заразяване спрямо интервала на затваряне на учебните заведения, при изискване че се съблюдават защитни ограничения и учебният личен състав не наподобява да е изложен на нараснал условен риск спрямо популацията като цяло. “

В международен мащаб има консенсус и е взето решение - затварянето на учебните заведения за надзор върху пандемията от Covid-19, би трябвало да бъде последната мярка. Колкото по-дълго децата не участват в тяхната естествена просветителна среда, толкоз по-трудно се връщат към нея. Натрупаният прогрес се губи, постигнатият триумф се заличава, следи се декаданс в развиването. Специалистите по психологично здраве по света сигнализират да обърнем внимание на децата си. Те са пряк правоприемник на всички прекарвания в фамилията. Показват несъзнавана сензитивност към настроенията в обществото. Тревожността пораства стремглаво. Имаме голям проблем, с чиито последствия занапред ще се сблъскваме. Бърза оценка на въздействието на Коронавирус 19 върху образованието: задълбочаване на пропуснатото | UNICEF България

Правителствата по целия свят се борят с новата вълна на вируса, ползват извънредно строги ограничения, само че детските градини и учебните заведения остават отворени. България е една от дребното страни, която лимитира достъпа на децата до просветителните институции най-дълго време.

Световната продоволствена стратегия (СПП) и Световната банка разгласяват насоки за безвредното отваряне на учебните заведения. Призовават ги да намерят най-хубавия метод при отваряне посредством ефикасни образователни процеси, поддръжка за здравето и цялостна поддръжка за психосоциалното развиване на подрастващите. У нас – тъкмо противоположното. Месеци наред хиляди възпитаници се образоват в електронна среда и не са стъпвали в учебно заведение за повече от две седмици.

В насоките на международните организации се акцентира, че националните и локалните управляващи би трябвало да се управляват на първо място от най-хубавия интерес на детето и цялостните съображения за публичното здраве. У нас за " найдобър интерес “ се смята цялостното затваряне с изключение на на учебните заведения, само че и на детските градини. Нови насоки за безвредно отваряне на учебните заведения | UNICEF България

В редица страни по целия свят не се прави разделяне сред просветителните институции при използване на рестриктивните мерки, свързани с пандемията от Ковид-19. Децата имат предпочитано значение, без значение дали посещават частни, държавни или общински образователни заведения, или такива от формалното или неофициалното обучение.

Барселонската болница San Joande Deu организира едно от най-просторните все още проучвания измежду децата във връзка с разпространяването на Ковид-19. Изследването се случва в границите на 5 седмици с 2000 участници, разпределени в така наречен групи - " мехурчета " - групи с по-малък брой деца, без текучество. Резултатите демонстрират, че разпределянето на децата в сходни групи е ефикасна мярка за удържане предаването на инфекцията и за следене на контактите. Малките под 12 години и огромните демонстрират същия потенциал за предаване и заразяване. Създадена е и онлайн платформа Koronakids, която продължава да действа и досега като събира данни, за какво децата имат известна естествена отбрана от Covid 19. 

В редица страни по света (в това число Парагвай) отварянето на целия учебен бранш (независимо дали приказваме за частен или публичен) е решен посредством гореспоменатите групи " мехурчета " или " балончета “ (англ.- " safety bubbles “). Това са групи, формирани от непрекъснат и постоянен брой възпитаници (15-16), които споделят лимитирани общи пространства - класна стая, стол за хранене, салон за спортни действия, работилници и пространства за междучасия и игра.

В редица страни по света (в това число Парагвай) държавни институции си партнират с наставнически организации, които кооперират в просветителните действия, компаниите от частния бранш, гражданските организации. Всички работят ЗАЕДНО ЗА ДЕЦАТА.

Уважаеми господин Борисов, дами и господа, частният учебен бранш в България е потвърдил, че работи извънредно отговорно и съблюдава всички условия от държавния протокол при връщане на децата в просветителните институции.

Ние, от Българската Асоциация на Неформалното Образование нееднократно сме потвърдили нашата виновна позиция. Ние работим в предпазени пространства, с дребни групи без текучество при засилени ограничения за сигурност и следено всекидневно постъпване. Гарантирали сме неведнъж пред вас качеството на предпазената среда, която предлагаме за нашите групи, която с безспорна акуратност подхождат на гореописаните международни практики на групи - " балончета ". За да подсигуряваме качеството на своята работа, ние работим в такива доста преди Ковид пандемията. Позовавайки се прилаганата в редица страни процедура за работа в сходни дребни общности от обучаеми и учител, Ви приканваме да обмислите отговорно опцията точно частните просветителни структури да бъдат буфер в тази комплицирана обстановка. По този метод, като се изключи че родителите ще бъдат улеснени в това да извършват своите работни отговорности, страната би подала ръка на един стойностен дирек от просветителната система - неофициалното обучение.

Настояваме от 1. 04. 2021 година всички просветителни структури да отворят вратите си. Децата би трябвало да се завърнат в естествената им среда за развиване и образование, без значение дали тя е част от формалното или неофициалното обучение. Децата имат равни права и родителите би трябвало да имат избор. Всяка възрастова група е значима и има своите потребности.

Знаем, че решението е във Ваши ръце. Призоваваме Ви да действате умно и да градите, а не да рушите. Да следвате образеца на стотиците преди вас, които са съграждали и развивали образованието след Освобождението на България.

Да, решението е мъчно, само че ще даде опция на поколенията да оценят напъните ви за тяхното бъдеще.

Готови сме да защитим бъдещето на децата си с всички ограничения, разрешени от закона и с поддръжката на разнообразни цивилен организации, вълнуващи се и работещи за бъдещето на децата. Заслужено се радваме на извънредно високо доверие от страна на родителите, които поверяват в наши ръце найскъпото си - децата и с цялостно посвещение пред тях сме виновни за тяхното образование, образование, поддръжка и развиване като цялостни и хармонични персони.

Уверяваме ви в нашата доброжелателност.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР