От Асоциацията предлагат да бъде свикан Консултативният съвет по Европейската

...
От Асоциацията предлагат да бъде свикан Консултативният съвет по Европейската
Коментари Харесай

Инж. Кремен Георгиев, председател на АТДБ: Настояваме за предоговаряне на частта от Плана за възстановяване и устойчивост, свързана с енергийната независимост на България

От Асоциацията оферират да бъде призован Консултативният съвет по Европейската договорка към Министерски съвет

„ Поемането на политически задължения за ускорено понижаване на въглеродните излъчвания при производството на електрическа енергия с 40 % от 2019 година до 2025 година е извънредно притеснително, изключително откакто няма осъществен повсеместен разбор за следствията за стопанската система на България. Това на собствен ред значи понижаване на производството и надлежно излизане на мощности от употреба. Смятаме, че сходен ангажимент не може да бъде обещаван пред Европейската комисия без да има ясна визия с какво ще сменяем тази базова мощ и каква ще е тази мощ, която ще ни подсигурява произвеждане на електрическа сила. “ съобщи инж. Кремен Георгиев, ръководител на Асоциация на топлофикационните сдружения в България. По думите му по време на икономическа и енергийна рецесия предприемането на прибързани и недокрай премислени дейности за закриване на работещи въглищни централи слага под риск енергийната самостоятелност и сигурност на страната ни.

Председателят на АТДБ акцентира, че методът за взимане на решения, касаещи националната сигурност на България без публично разискване и без да бъде чуто мнението на институциите, ангажирани с енергийния преход, както и самите сдружения е меко казано неприемлив.

„ Затварянето на въглищни централи не е нещо, което може да се реши от през днешния ден за на следващия ден – нито в границите на една, нито в границите на 2-3 години. Смятаме, че ръководещите би трябвало да отчетат новата роля на въглищните централи в днешната нестабилна икономическа конюнктура за гарантиране на сигурността на доставките на електрическа енергия през идващите години. “ уточни инж. Кремен Георгиев. Той разясни, че  голяма част от европейските страни още веднъж се завръщат към потреблението на твърди изкопаеми горива, до момента в който в България едно държавно управление е взело с лека ръка решение да ликвидира цялостен един структуроопределящ бранш. Инж. Кремен Георгиев беше безапелационен, че  в тази обстановка, сложено пред приключен факт, е належащо да се прояви разсъдък и да не се допусне съзнателно основаване на нова рецесия с доставките на електрическа енергия.

„ Въглищните централи сега носят огромни облаги на страната. Финансово няма аргумент те да се затварят. “ съобщи инж. Кремен Георгиев.

Според специалиста осъществяването на уговорките по Плана ще докара до стесняване на стопанската система с 4% и 100 000 души директно ангажирани в мините и въглищните топлофикации ще останат без прехранване и без опция да ползват уменията и знанията си. Той посочи, че наедно с тях препитанието си ще изгубят и заетите във компании, построили своята активност около работата на мините и ТЕЦ-овете в регионите.

Инж. Кремен Георгиев попита кое е наложило сходно „ бързане “ и какви са били причините за ускорение на процеса по декарбонизация при производството на електрическа енергия.

„ Искаме отговори на въпросите от къде и на каква цена ще купуваме сила откакто от един от огромните експортьори на електрическа енергия България ще се трансформира във вносител. Готови ли сме да оставим без отопление на налична цена едни от най-големите градове в България. “ добави инж. Кремен Георгиев.

Асоциация на топлофикационните сдружения в България се причисли към Коалиция „ -40% “ дружно с десетки общини, партии, синдикати, ВУЗ-ове, енергийни специалисти централи и мини, се оповестиха за привикване на Консултативния съвет по Европейската Зелена договорка като орган консултиращ и подпомагащ Министерски съвет по съвместяването на националните цели в региона на енергийната и климатична сигурност, ускореното стабилно икономическо развиване, обществената правдивост, запазване, възобновяване и адаптиране на околната среда.

„ Настояваме предоговаряне на частта от Плана за възобновяване и резистентност, обвързвана с енергийната самостоятелност на България. “ безапелационен беше инж. Кремен Георгиев.

Той съобщи, че  само по този метод ще има опция да не пострада цялата енергийна система на България и крайният консуматор и бизнесът да не заплати високата цена от направената неприемлива и рискова стъпка с поемането на уговорките пред Европейската комисия.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР