От Асоциацията на строителните предприемачи са притеснени от покачването на

...
От Асоциацията на строителните предприемачи са притеснени от покачването на
Коментари Харесай

С 40% са скочили цените на имотите в някои софийски квартали

От Асоциацията на строителните бизнесмени са обезпокоени от покачването на цените на жилищата над равнища, които са непостижими за популацията - над 100 000 - 110 000 евро за апартамент.

Това сподели пред БНТ Георги Шопов от Асоциация на строителните бизнесмени. Върви се към отрицателна наклонност, присъща за Западна Европа, където правист, доктор на работна заплата, няма да може да си разреши жилище, сподели той.

Непосилни за хората на трудов контракт са цени на парцелите над 120 000, безапелационен е и Страхил Иванов, брокер на недвижими парцели.

Според него от една година пазарът на недвижими парцели у нас е във гърмеж на сделки, интерес и цени.

В София 29% е междинното повишаване на цените. Има квартали в столицата, където покачването е 40%.

 istock istock
" Това са " Център ", " Изток ", южните квартали и някогашният " Хладилник ", който в този момент се назовава " Парадайз ". Това са местата, където са извънредно високи цените и интереса. Същевременно проблемите с инфраструктурата и паркирането имат отрицателни резултати ", сподели Иванов.

Според Георги Шопов огромният проблем е инфлацията в строителството. Преди войната тя е била 27%. Преди войната арматурното желязо, което е главен артикул в жилищното строителство, за година от 1,5 лева е скочило до 1,70 лева В момента е 2,60 лева Това е спекулативно повишаване поради неналичието на доставки, които са 20% от желязото, което се употребява в България от Украйна, сподели Шопов.

По думите му обаче кораби със строително желязо са тръгнали от целия свят и това ще бъде преодоляно. Очаква се нормализиране на цените, като те още веднъж би трябвало да станат 1,70 лева.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР