От “Асоциацията на пилотите и собствениците на въздухоплавателни средства в

...
От “Асоциацията на пилотите и собствениците на въздухоплавателни средства в
Коментари Харесай

От асоциация на пилоти питат кой нареди обиски и арести на летище Бохот

От “Асоциацията на водачите и притежателите на въздухоплавателни средства ” в България излязоха с намерено писмо От “Асоциацията на водачите и притежателите на въздухоплавателни средства ” в България излязоха с намерено писмо по отношение на събитията от 13 юли 2022 година, свързани с въздухоплавателно средство с регистрация LZ-TTE.

Ето какво написа в него: " На 14 юли Българските медии разгласиха материали, че дребен аероплан нарушил въздушното пространство на България в региона на гр. Свищов е прихванат от вдигнати по паника двойка изтребители МИГ-29 и е бил партерен наложително на летище Бохот край Плевен. Операцията била протекла за интервал от 5 мин, като първи контакт с “нарушителя ” е бил изработен в 18:03, а в 18:08 е бил наложително партерен. Каква е фактологията на събитията? В интервала 17:30-17:45 на 13 юли е получен сигнал от румънска страна, че необозначено въздухоплавателно средство (ВС) се следи в региона на гр. Свищов, което евентуално би пресякло границите на България и Румъния. Задействан е координационен център на НАТО в Испания.

Поискана е информация от Директива за птиците РВД по отношение на известни въздухоплавателни средства в този регион, като такава не е била налична. Взето е решение за изпращане на двойка изтребители Миг-29 от авиобаза “Граф Игнатиево ” за прихват и идентификация на хипотетичния извършител ", пишат от Асоциацията. По-рано същият ден, обучаеми водачи на летище Бохот оповестяват на своя инструктор Валери Илиев, че имат проблем с радио връзката. Г-н Илиев взема решение да извърши полет в региона на летище Бохот за тестване на радио оборудването на борда. Около 18ч, господин Илиев захожда за кацане на летище Бохот и вижда двойка Миг-29, които правят 3 виража към него, подават сигнали за прихват след което се отдръпват. Г-н Илиев извършва нормалните след полетни действия като по време на прибиране на самолета в хангара на летището стартират да идват чиновници на Министерство на вътрешните работи.

Следват обиски и арести. Г-н Илиев е арестуван и освободен чак на сутринта на 14 юли. Становище и въпроси на АОПА България Въздушното разстояние от гр. Свищов и летище Бохот е 65 км. Самолет Cessna-150, изминава това разстояние за 20-25 мин. Информацията оповестена от медиите, че въздухоплавателното средство с регистрация LZ-TTE е прихванато в 18:03 в региона на град Свищов и е ескортирано от двойка изтребители до летище Бохот, където е кацнало в 18:08 е безусловно погрешна.

Кой е Валери Илиев? Г-н Илиев е водач инструктор с дълготраен опит. Завършил е ВНВВУ Г. БЕНКОВСКИ Д. МИТРОПОЛИЯ, като негови възпитаници са освен водачи от гражданската авиация, осъществили се в България и по света, само че също по този начин и фрагменти от състава на Военновъздушни сили, настоящи и сега. Г-н Илиев е един от летците в България, който е измежду най-подготвените и осведомени с разпоредбите и изискванията за осъществяване на безвредни полети. Има ли осъществено нарушаване? Новините и медийните изявленията от 15 юли стартират да приказват за нарушение на военна зона. Това е краткотрайно резервираната зона LBTRA41, която е била задействана 30 мин преди въпросните събития и стартира от височина над 300м от терена.

Временно резервирана зона е въздушно пространство с избрани размери, краткотрайно резервирано за характерните потребности на избран ползвател, като различен трафик може да минава директно през него с позволение по надзор на въздушното придвижване. Засега няма правна уредба уреждаща използването на ВРЗ след координиране с ползвателя. ВРЗ-та са задействани в огромна част от времето без да се употребяват от военни въздухоплавателни средства. Това блокира големи размери от въздушно пространство и мощно затруднява полетите на авиацията с общо предопределение.

Нарушението, което господин Илиев вероятно е направил е, че в тези първи 30 мин от активирането на зоната, той не е уведомил Центъра за Полетна Информация и/или ВВС/авиобаза Долна Митрополия за извършения тестов полет. Нарушение би имало в случай че полетът му е бил извършен на височина от над 300м от терена. Въпреки, че има опасности при нахлуване в резервирани зони, когато те в действителност се употребяват по предопределение, сходен тип нарушавания са всекидневие по света и Наказателен кодекс на България не дефинира избрани наказания.

Нормална процедура е да се осведоми Националния ръб за следствие на катастрофи във въздушния, водния и железопътния превоз при сериозен случай и/или Групово дело ГВА, които е редно да вземат отношение. Тъй като тази и сходни зони са непрекъснато задействани с или без причина, употребени или не употребени, то за съществуването на авиационното учебно заведение в Бохот е построена процедура за координиране на работите на учебното заведение с базата на Военновъздушни сили в Долна Митрополия. Във въпросният ден, за въпросните 30 мин това координиране е било пропуснато, защото съгласно господин Илиев, обучаемите водачи са уведомили центъра за полетна информация към Директива за птиците РВД, че се организират образователни полети на летище Бохот и той не е счел за належащо да осведоми още веднъж за неговият тестов полет.

Отново подсещаме, че Свищов е на 65 км от летище Бохот и няма по какъв начин РВД да свържат работата на летище Бохот с възможен извършител над гр. Свищов. Въпроси на АОПА България към съответните институции: 1. Извършено ли е следене на възможния извършител над гр. Свищов?

За АОПА България е безусловно несъмнено, че няма по какъв начин цесната на господин Илиев да е била в 18:03 над гр. Свищов при границата с Румъния (основната причина за задействане на координационния център на НАТО) и 5 мин по-късно да каца на летище Бохот. 2. Може ли Военновъздушни сили да подсигурява, че не е имало втори аероплан в региона на гр. Свищов? 3. След като е открито, че Водоснабдителна система с регистрация LZ-TTE е в нарушаване на LZTRA41, вероятно намирайки се на височина над 300м, то за какво не е известена Групово дело ГВА, както би следвало да стане в сходен случай, а са сезирани органите на Министерство на вътрешните работи? 4. Кой е дал заповед на летище Бохот да се правят обиски и арести? 5. Защо господин Илиев е бил задържат до сутринта на 14-и? По какво обвиняване е бил той арестуван? 6. Защо с изключение на господин Илиев са арестувани и други присъстващи на летището без те да имат отношение към възможното нарушаване? 7. Защо се постанова полицейски произвол и се нарушават жестоко свободите на жители на България?

Асоциацията на водачите и притежателите на въздухоплавателни средства в България показва своето надълбоко отвращение от дейностите на чиновниците на Министерство на вътрешните работи и некоректното отразяване на събитията от медиите в България, които имаха само за цел да основат подправен PR и сензация, която с изключение на, че е недостоверна, само че и уронва престижа на едно от най-елитните учебни заведения за подготовка на авиационен личен състав в България.

АОПА България моли към поднасяне на опрощение на господин Илиев за извънредно грубото отношение от страна на органите на Министерство на вътрешните работи, както и опрощение от страна медиите в България за некоректното отрязяване на нарушаването. АОПА България също по този начин насочва зов към Военновъздушни сили на България, Директива за птиците РВД и Групово дело ГВА за основаване на работна група за обезпечаване на опция за общо потребление на въздушното пространство на България както от военни, по този начин и от цивилен въздухоплавателни средства. АОПА България е част от IAOPA (International Aircraft Owners and Pilots Association), която е основана през 1962г. и сега включва във федерацията си пилотски асоциации в 82 страни по света.

Потенциалът за развиване на полетите на Водоснабдителна система с общо предопределение е голям. Противно на общоприетото мнение, че бранша е наличен единствено за извънредно заможни хора, АОПА България дава информация по отношение на пазарното развиване на средствата за въздушен превоз както и методите и пътят за придобиване на подготовка за ръководство на въздухоплавателно средство. Също по този начин асоциацията спомага за развиването на туризма в България, като за последните години е съдействала на групи от Франция, Швейцария и Германия да доближат Българското черноморие. Подобно подпомагане не би било належащо, в случай че зони като въпросната LBTRA41 не се задействат непрекъснато или има прецизен и явен критерии за прилагане на въздушното пространство от цивилен и военни въздухоплавателни средства.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР