От Асоциацията на организациите на българските работодатели /АОБР/ алармират, че

...
От Асоциацията на организациите на българските работодатели /АОБР/ алармират, че
Коментари Харесай

АОБР: Готви ли се нова далавера в енергетиката?


От Асоциацията на организациите на българските работодатели /АОБР/ сигнализират, че се готви " нова спекулация в енергетиката за към 200 млн. лева годишно ". Това свое съмнение работодателите обосновават с информацията, че се приготвя нарастване в количеството закупуван леден запас до 1000 МВт. По този мотив от АОБР упорстват за публично мнение от Министерството на енергетиката и КЕВР.

Публикуваме цялата позиция на АОБР без редакция и съкращения:

В сходство със Закона за енергетиката, Електроенергийният систематичен оператор (ЕСО) е длъжен да поддържа избран със заповед на министъра на енергетиката леден запас, обезпечаващ безвредното и дейно действие и ръководство на електроенергийната система. ЕСО изкупува този запас от централите и при нужда го задейства. Приходите за това ЕСО получава от цената за достъп до електропреносната мрежа, която се дефинира годишно от КЕВР и се заплаща за всеки пренесен по мрежата мегаватчас. Следователно, всички консуматори на електрическа енергия в България – както битови, по този начин и индустриални, сме мощно заинтригувани от метода, по който работи системата за запазване, коректността на участниците в нея, както и прецизното спазване на правила на търговия по транспарантен, проследим и пазарен метод.

Практиката след август 2013 година у нас е министърът на енергетиката да дефинира средногодишна стойност на запаса от 500 МВт. През зимните месеци този размер доближава 700 МВт, до момента в който през останалия интервал е към 300 МВт.

Естествено е всеки консуматор на електрическа енергия, както и определеният от същите тези консуматори министър, да се стремят към оптимизация на разноските по запазване. Но оптимизация в интерес на потребителите, а не на заинтригувани производители на електрическа енергия. Първото съставлява естествено обвързване на отрасловото министерство и ръководещия го екип, второто народът простичко назовава „ спекулация “.

През януари 2017г., заради ред неподходящи фактори – справедливи и субективни, станахме очевидци на значителен енергиен недостиг в системата, при който лъснаха крадливи схеми за злоупотреби с резервирани, само че нефункционални генерационни потенциали. Наложени бяха насрещни наказания, които се оказаха непропорционално ниски по отношение на породените щети/откраднатите пари. С други думи, случилото се показва некомпетентност.

Директива Енергийна успеваемост 2012/27/EО е транспонирана през 2014 година в нашето законодателство и, по-специално - в Закона за енергийна успеваемост, само че за жалост не в целокупност – надяваме се, заради чиновнически пропуски, а не съзнателно. Конкретно т.4 на чл.15 от Директивата споделя, че „ Държавите членки... в границите на Директива 2009/72/ЕО вършат нужното тарифиране да разрешат на доставчиците да покачват присъединяване на потребителите в успеваемостта на системата, в това число посредством усъвършенстване на потреблението. “ След това, т.8 на чл.15 от Директивата споделя, че „ Държавите членки подсигуряват, че националните енергийни регулаторни органи спомагат ресурсите на потреблението, като например оптимизацията на потреблението, да бъдат част от пазарите на едро и на дребно наред с доставките. “

С други думи, и производителите на електрическа енергия, и потребителите при равни условия следва да се състезават за резервирането на електроенергийната система. Пиковите натоварвания не е наложително да се покриват единствено от генерацията – преоразмеряване на парка и мрежите, безполезни вложения, ниско КПД, не подсигурява най-хубавата цена. Всъщност от дълго време за това има гъвкава генерация плюс диспечеруеми товари (т.н. Demand Supply Response) във всички сегменти – битови консуматори, офиси, услуги, систематизиране, МСП, огромни индустриални консуматори и, не на последно място – промишлени акумулатори.

Адекватните положителни процедура се откриват елементарно в случай че се прегледат механизмите на запазване в шест страни на Европейски Съюз - Германия, Франция, Белгия, Италия, Гърция и Полша, чиято нотификация завърши предишния месец – на 7.2.2018г. Впрочем, известието бе наложителна точно заради наложителното равноправно отнасяне сред консуматори и генерация при обезпечаване на запаса (справка – следствието на Европейска комисия за държавна помощ No. SA.42955(2016/N-2) – Germany Network Reserve).

Вместо рационални дейности в сходство с горенаписаното, ние, представителните на национално ниво организации на работодателите, научаваме, че се приготвя нарастване в количеството закупуван леден запас до 1000 МВт. Анализирайки наличните потенциали в страната, както и оповестените вести за модернизации и реконструкции, можем да предвиждаме поръчки, както за ново интензивно газопотребление от порядъка на 600 - 800 млн. н.м3 годишно, по този начин и за задължения за изкупуване на електрическа енергия на непазарни цени – евентуално от НЕК, т.е. като част от микса на електрическа енергия в публичния снабдител. Имаме учредения да допускаме, че декларираните размери ще са в диапазона 1,8-2,4 млн. мегаватчаса, което съгласно разнообразни ценови хипотези води до нова спекулация в енергетиката за към 200 млн. лева годишно. Питаме се, какъв брой ли гъби и билки би трябвало да се произведат, с цел да се оправдае една нова когенерация с електропроизводство като горепосоченото? Една нова спекулация с мащаби на трета „ американска “ централа! Естествено, с отрицателен резултат за всички консуматори на електрическа енергия.

С оглед значимостта на сходни дейности и за да се избегне изненадата от възможни управнически и регулаторни решения, настояваме Министерството на енергетиката, включително и в качеството си на принципал, както и КЕВР навреме да ни предложат мненията си по повдигнатите в тази позиция тематики.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР