От 70-те години на миналия век досега между 23 и

...
От 70-те години на миналия век досега между 23 и
Коментари Харесай

12 държави могат да „изгубят“ почти 5 млн. момичета през следващото десетилетие

От 70-те години на предишния век до момента сред 23 и 45 млн. девойки не са родени поради полово селективни аборти в Китай, Индия и 10 други страни.

Според ново проучване до 2030 година същите тези страни ще „ пресечен “ още 4,7 млн. сходни бременности, което в допълнение ще промени съотношението сред половете в интерес на момчетата.

Проучването употребява модел, основан на данните за 3,26 милиарда раждания от 204 страни. То разпознава 12 страни, при които се следят мощни доказателства за нарушено полово съответствие, и други 17, които рискуват да тръгнат в тази посока.

Добрите вести са, че тези 12 страни демонстрират признаци на усъвършенстване – изключително Китай и Индия, където се следят 95% от всички полово селективни аборти.

Според модела до 2100 година тези страни ще „ изгубят “ общо 5,7 млн. девойки, което е капка в морето на фона на броя на абортите на девойки от 70-те години насам, когато опцията родителите да научават пола на детето става общодостъпна. Също по този начин ще бъде регистриран доста по-бърз спад на тези аборти, в сравнение с други изследвания предсказват, само че все пак броят на девойките, които няма да бъдат родени, остава огромен, а това от своя страна може да има трайни културни и обществени последици.

В Китай и Индия, където мъжете превъзхождат дамите с към 70 млн., се следи съществено стесняване на броя на браковете и надлежно – усилване на чувството за самотност, както и нарастване на насилието, трафика на дами и проституцията.

През последните години половият дисбаланс и в двете страни стартира да се забавя, защото управляващите подтикват ражданията на девойки по разнообразни способи и постановат ограничавания върху полово селективните аборти.

Необходимо е обаче още работа. Екипът зад новия модел твърди, че би трябвало да вземем незабавни ограничения, в случай че желаеме да балансираме везните на половете тук-там като Китай, Индия, Албания, Армения, Азербайджан и Виетнам. Особено в случай че не желаеме и други страни да тръгнат по техния път.

Ако страни като Нигерия, Пакистан, Египет, Танзания и Афганистан, където кардинално се следи желание към момчетата, също стартират да нарушават половото съответствие, новият модел предсказва, че до 2100 година ще изгубим 22 млн. девойки.

В този съответен сюжет страните от Субсахарска Африка ще допринесат с над 1/3 към полово селективните аборти.

Очевидно е, че в тази ситуация приказваме за хипотетична обстановка. Тя обаче не е невъзможна изключително на фона на обстоятелството, че опцията родителите да научат пола на детето си авансово и абортите стават все по-достъпни в разнообразни краища на света. Не можем да отречем въздействието и на половата дискриминация.

От една страна, абортите дават на дамите надзор над личното си тяло, здраве и бъдеще. От друга обаче, те могат да бъдат подбудени и от публичните настройки и правила. Половата дискриминация е проблем по целия свят, само че в някои култури единствено мъжете могат да работят, да продължат родовата линия или да се грижат за остаряващите си родители.

Същевременно на някои места дамите нямат право да работят, да имат имущество и в избрани случаи се нуждаят от зестра, с цел да се омъжат. Тези културни упования ги трансформират в самобитно задължение (без изобщо да имат каквато и да било виновност за това) – изключително в по-бедните фамилии.

Според учените за обстановката, в която се намираме сега, играят роля и детеубийството на девойки и неприятното опазване на здравето, до което имат достъп милиони дами.

Изследването е оповестено в BMJ Global Health.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР