От 7 септември ресторантите и заведенията за хранене ще работят

...
От 7 септември ресторантите и заведенията за хранене ще работят
Коментари Харесай

Последно: Заведенията ще работят до 23:00 ч. от 7 септември

От 7 септември заведенията за хранене и заведенията за хранене ще работят от 7:00 до 23:00 часа. Това в последна сметка планува, която довечера издаде здравният министър Стойчо Кацаров. Това е с един час повече от оповестеното по-рано през днешния ден.

В окончателната заповед има още една отстъпка по отношение на декларираното тази заран - за провеждането на музикални и други фестивали, събори, фолклорни начинания и прочие Сутринта бе оповестено, че те се преустановяват. Сега обаче е конкретизирано, че се преустановяват единствено тези събития, които нямат избрани седящи места и входът е безграничен.

От идната седмица министерството трансформира леко типа на ограниченията - до момента се определяше единствено % на запълване на потенциала, което обаче мъчно може да бъде проследено. Сега при част от обстановките се дефинира и до какъв брой души може да има в обещано помещение, а за заведенията за хранене и нощните заведения ще има условие за разстояние - 1.5 м сред облегалките на столовете на прилежащи маси, и за най-много шест души на маса. Тези условия биха били по-лесни за управление, различен е въпросът имат ли сили и предпочитание районните здравни инспекции да ревизират, тъй като заведенията намерено бойкотират рестриктивните мерки.

От ограничаването в работното време произтича, че нощните заведения няма да могат да работят.

В заповедта още веднъж е планувано облекчение за чисти от Коронавирус зони, единствено че за тях към този момент няма да има никакви ограничавания, до момента в който до момента те имаха право да работят на 50% от потенциала. Това ще е допустимо при съществуване на 100% личен състав с годен дигитален Коронавирус документ - имунизация, потвърдено преболедуване или негативен резултат от тест за COVID-19, както и гости, отговарящи на същите условия, посочените действия могат да работят при 100% потенциал. Прави усещане, че Министерство на здравеопазването към този момент позволява и антигенни проби, направени до 48 часа преди визитата - до момента се изискваше единствено PCR-тест, който е доста по-скъп.

За чисти от Коронавирус зони и събития могат да се афишират заведения за хранене и заведения, спортни зали, клубове, плувни басейни, фитнес центрове, центрове, школи и други обекти за танцово и музикално изкуство, музеи, галерии, кина, театри, циркови представления, конгреси, конференции, просветителни и езикови центрове. Заповедта обаче мълчи какво ще се прави с децата, които са главните гости на част от тези обекти, само че не подлежат на имунизация.

Окончателните ограничения, които влизат в действие след празниците - от 7 септември, и ще важат до 30 октомври, са следните:

1 . Провеждането на присъствени групови занятия в езикови, просветителни и други обучителни центрове и школи се позволява при съблюдаване на физическа отдалеченост от минимум 1.5 м и не повече от 10 индивида в помещение и носене на защитни маски.

2 . Преустановяват се визитите в детски центрове, клубове и други, предоставящи проведени групови услуги за деца.

3 . Конгреси, конференции, семинари, симпозиуми, образования и други се позволяват при потребление на не повече от 30% от потенциала на помещението и с до 30 участници, при съблюдаване на физическа отдалеченост и носене на защитни маски.

4 . Преустановява се провеждането на тимбилдинги и други проведени групови мероприятия с подобен темперамент в трудови колективи.

5 . Провеждането на състезания и изпити се позволява при потребление на не повече от 30% от потенциала на помещението, с до 30 участници, при съблюдаване на физическа отдалеченост от минимум 1.5 м и носене на защитни маски.

6 .  Преустановява се провеждането на всички всеобщи мероприятия, като музикални и други фестивали, събори, фолклорни начинания и други с подобен темперамент, при които присъстващите не са проведени с избрани седящи места и входът (участието) е безграничен.

7 . Посещенията на кина, театри, циркови представления, концерти и други театрални прояви на закрито се позволява при потребление на не повече от 50% от потенциала на пространствата, заемане единствено на седящи места през едно и носене на защитни маски.

8 . Посещенията на музеи и галерии се провеждат като се позволяват не повече от 1 човек на 8 кв. м, при съблюдаване на физическа отдалеченост и носене на защитни маски.

9 . Посещенията в центрове, школи и други обекти за танцово и музикално изкуство се позволяват при потребление на не повече от 30% от потенциала на пространствата и с до 10 индивида в помещение.

10 . Провеждането на спортни надпревари с професионален темперамент на закрито се позволява без аудитория.

11 . Провеждането на спортни надпревари с професионален темперамент навън се позволява с аудитория при заемане на не повече от 30% от потенциала, потребление единствено на седящи места при заемане на всяка трета седалка и носене на защитни маски.

12 . Посещенията на фитнес центрове се позволяват при потребление на не повече от 30% от потенциала на всяко помещение и съблюдаване на физическа отдалеченост и носене на защитна маска от личния състав.

13 . Посещенията в спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси се позволяват единствено за самостоятелни спортове при потребление на не повече от 30% от потенциала им и съблюдаване на физическа отдалеченост от минимум 1.5 м. Провеждането на групови спортове на закрито се прекратява, като се изключи тренировки и надпревари за картотекирани състезатели експерти.

14 . Посещенията в балнеолечебни, СПА, уелнес и таласотерапевтични центрове се позволяват при потребление на 30% от потенциала им, съблюдаване на физическа отдалеченост, носене на защитни маски за лице при услуги, допускащи тяхната приложимост, и основаване при опция на график за самостоятелно прилагане на услугите.

15 . Посещенията в заведенията за хранене и развлечения, игралните зали и казина се позволяват единствено в часовия период от 7,00 ч. до 23,00 ч. при съблюдаване на разстояние от 1.5 м сред облегалките на столовете на прилежащите маси, допускане на не повече от 6 души на една маса и носене на защитни маски от личния състав.

16 . Провеждането на събирания от частен темперамент се позволява с присъединяване на не повече от 30 лица на закрито и 60 лица навън.

17 . Физическите и юридически лица - притежатели или шефове на търговски, административни или други обекти, предоставящи услуги на жителите, основават организация за надзор на броя на клиентите в съответния обект, като не позволяват повече от 1 човек на 8 кв. м. 

18 . На пазари, борси, базари и изложби се основава организация за еднопосочно придвижване, обезпечаване на надзор на влизащите лица и допускане на не повече от 1 човек на 8 кв. м и носене на защитна маска от работещите и посетителите.

 

КОМЕНТАРИ

Няма място за суматоха, обстановката е сериозна, само че не е излязла от контрола ни. Ниското равнище на имунизация обаче постанова нови ограничения. Това разгласи здравният министър Стойчо Кацаров на брифинг за противоепидемичните ограничения в страната. С него са съветниците му, измежду които и проф. Мира Кожухарова, както и шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Ива Христова. Отсъства обаче основният здравен контрольор доцент Ангел Кунчев, който бил в болнични.

Последното място по имунизации ни отрежда първо място по смъртност, повтори министърът. Въпреки вълната, имунизацията продължава, основали сме условия за това, увери той. 85% от умрелите са хора над 60-годишна възраст, по тази причина продължаваме да настояваме да се имунизират възрастните хора, сподели още Кацаров.

За учебните заведения здравният министър разяснява: " Училищата ще стартират присъствено. Децата не са длъжни да заплащат цената на това, че ние възрастните не направихме по този начин, че да се имунизират учители и родители ". Това не дава отговор на насоките на МОН за затваряне на учебните заведения в тъмночервени зони, каквато е да вземем за пример Търговище. Кацаров обаче съобщи, че за момента не вижда смисъл от местни ограничения, въпреки че позволи опция те да се постановат от локалните управляващи. Той сподели, че в случай че се предложат доброволни проби в учебните заведения, те ще са от най-щадящите - със слюнка.

На брифинга зам.-министър Александър Златанов описа по какъв начин локалните управляващи саботират тук-там спазването на ограниченията. Той даде образец за ресторант, който при деклариран потенциал от 50 места, е имал 47 гости. РЗИ постановат санкция, само че тя се апелира в съда и той я анулира, защото в това време кметът на обитаемото място е нараснал потенциала на заведението от 50 на 150 места.

Прави усещане, че министърът накара заместника си да прочете предложенията " постепенно и изразително ", макар че заповедта се подписва от него. Въвеждаме тези ограничения с огромно отвращение, означи Кацаров. Той прикани хората да ги съблюдават, тъй като от това зависи докога ще бъдат в действие. Ограниченията могат да бъдат поправени и затегнати - колкото и да не желаем да ги постановяваме, няма да допуснем претоварване на здравната система, увери министърът.

 

РЕАКЦИЯ

Собствениците на заведения незабавно реагираха като оповестиха, че ще бойкотират заповедта на здравния министър, в случай че бъде неразрешена работата след 22 часа, с което на процедура се затварят всички нощни заведения.

Освен това от сектора упорстват проверяващите ги държавни чиновници също да дават документ за имунизация или негативен PCR тест, с цел да имат достъп до комерсиалните обекти. " Как си показват, че ще идват на инспекция чиновници на държавната администрация, хора, които няма да са имунизирани, и ще ни ревизират за това дали ние сме имунизирани. Ами ние няма да ги пуснем, тука ще се стига до ексцесии ", разяснява Емил Коларов от Сдружението на заведенията.

 

ТРЕТА ДОЗА

До края на деня България чака отговор от Европейската организация по медикаментите (ЕМА) за въвеждането на трета доза за избрани рискови групи. Силно целесъобразно е тези хора да се ваксинират с трета доза, разяснява проф. Ива Христова.

По-късно от Министерство на здравеопазването оповестиха съображения на Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите и на самата лекарствена организация, оповестени в механически отчет. Това към момента не е решение да се пристъпи към трета доза - то би трябвало да бъде застъпено в продуктовата информация на имунизациите.

Според центъра и ЕМА въз основа на наличните все още данни няма незабавна потребност от използване на бустер дози от имунизациите против COVID-19 на изцяло имунизирани лица от главното население. При хора със мощно отслабена имунна система към този момент би трябвало да се обмислят спомагателни дози като част от тяхната първична имунизация. Докато ЕМА прави оценка съответните данни, държавите-членки могат да обмислят подготвителни проекти за използване на бустер и спомагателни дози ваксини, се показва в отчета.

Още за отчета и за това къде се ползва трета доза:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР