От 7 до 14 март 2022 г. отбелязваме Световната седмица

...
От 7 до 14 март 2022 г. отбелязваме Световната седмица
Коментари Харесай

Д-р Алек Топов: Глаукомата - тихият убиец на зрението

От 7 до 14 март 2022 година означаваме Световната седмица за предварителна защита на глаукомата , която е под надпис " Светът е ослепителен - спасете вашето зрение ". По този мотив се организират безвъзмездни консултативни прегледи в Александровска болница и ИСУЛ.
Във връзка с това, в Радио София гостува доктор Алек Топов, шеф на отделението по офталмология в Acibadem City Clinic Болница Токуда. Той сподели, че всяка година се организира седмица отдадена на битката с глаукомата, тъй като информацията за това заболяване постоянно се оказва незадоволителна.

" Глаукомата я назоваваме " Тихият палач на зрението " . Защо е по този начин? Защото пациентът не схваща, че има глаукома, в случай че той не отиде на очен доктор и надлежно лекаря не откри това положение ", показа доктор Топов.

Той добави, че хора на възраст над 40 години би трябвало един път годишно да организират профилактични прегледи при очен доктор, тъй като има болести като глаукома и диабетна ретинопатия, за които те дори и не допускат.

По думите на доктор Топов, в последните 10 години за лекуване на глаукомата има голям набор от лекарства, както и че колкото по-рано стартира лекуването, толкоз по-добре е за пациента. Той добави, че за разлика от предходни години, в този момент офталмологията разполага с доста нови апарати за диагностика.

" В хирургията има извънредно доста лазери, които навлязоха в лекуването на глаукомата. Импланти, които спомагат при крайните етапи, когато пациента се наложи ние да го лекуваме хирургично ", сподели доктор Топов и добави, че другите способи са на границата сред хирургията и медикаментозното лекуване.

Той разясни, че това са импланти, които се слагат в окото, и които импланти съставляват " депо-препарат " отделящ се дълго време, като по този метод пациентът няма потребност да си поставя капки. Има и новаторски техники, които се употребяват за лечението на катаракта, като да вземем за пример въвеждането на фемтносекундния лазер в хирургията.

Той прави първите три стъпки от интервенцията и това е един тип " роботизирана хирургия " в катарактната хирургия. Освен това, по думите на доктор Топов, друга иновация са типовете импланти или изкуствени лещи.

" Махаме лещата и слагаме имплант, който дава опция на пациента да вижда добре, както на далечно, по този начин на приблизително и на близко разстояние ", сподели доктор Топов. Той добави, че новите импланти не дават разпръскване на светлина както старите, а и при тях има доста малко противопоказания.

За нововъведенията в офталмологията доктор Топов показа, че се работи върху микрочипове, които да бъдат вграждани в ретината, както и за инжектиране непосредствено под ретината на препарат, който забавя или стопира развиването на пигментния ретинит и други вродени болести.

Още детайлности можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР