От 6 на 12 морски мили се разширяват териториалните води

...
От 6 на 12 морски мили се разширяват териториалните води
Коментари Харесай

Гърция прибира още териториални води

От 6 на 12 морски благи се уголемяват териториалните води на Гърция в Йонийско море, с което страната пораства, разкри през днешния ден министър председателят Кириакос Мицотакис. Той разгласи това историческо решение по време на пленарния спор за утвърждението на морските съглашения с Италия и Египет, оповестява БГНЕС.

С израза „ нищо не пречи на страната ни да разшири териториалните си води до 12 благи, когато реши да го направи “, министър-председателят изпрати известие до Турция, че рисково ескалира напрежението в Беломорието и Източно Средиземно море.

Сред аплодисментите на държавните депутати Мицотакис разгласи, че съответният законопроект скоро ще бъде импортиран непосредствено в Народното събрание и че разширението се основава на член 3 от Международното морско право.

„ Гърция пораства. Други също настояват по този начин. Но ние сме тези, които го ползват на процедура. По този метод ние пристъпваме към упражняването на нашето несъмнено суверенно право в сходство с член 3 от Конвенцията за морското право, разширение на териториалните води в морската зона на Йонийско море и Йонийските острови до нос Тайнаро в Пелопонес “, акцентира Мицотакис.

Той добави, че разширението е „ право, което страната резервира да упражнява в бъдеще и в други морски региони, право, което съседите й към този момент са упражнили в сходство с Конвенцията за морското право и използването на междинна линия, където дистанцията сред крайбрежията е по-малко от 24 благи. "

През октомври 2018 година тогавашният външен министър Никос Кодзиас разгласи разширението на териториалните води по продължение на Западна Гърция, само че държавното управление на СИРИЗА не пристъпи към материализиране, с обясненията, че това е породило възражения на премиера Алексис Ципрас.

Мицотакис разкри още, че външният министър Никос Дендиас ще замине за Тирана за договаряния с сътрудника му от Албания за демаркацията на морските граници сред двете прилежащи страни - план, създаден през последните няколко години.

Гърция изоставя политиките си, касаещи единствено защитата и продължава напред с начинания и дейности. Разбира се, обстановката е в Егейско море е доста по-различна, тъй като през 1995 година турският парламент разгласи сходно уголемение от Гърция като „ casus belli “ (причина на война).

По-рано през днешния ден външният министър Никос Дендиас съобщи, по време на срещата с немския си сътрудник Хайко Маас, че Турция би трябвало да деескалира напрежението в Източното Средиземноморие и Егейско море или да се изправи пред риска от наказания на Европейския съюз. Турция обаче насочи предизвикателство, когато след късата си среща в Анкара с Маас Чавушоглу съобщи, че Турция „ ще направи всичко належащо ” и предизвести Гърция да не се „ излага на риск “, изпълнявайки ролята на „ стръв ” за някои страни - очевидна отпратка към Франция, Съединени американски щати и Обединените арабски емирства, написа в собствен коментар „ Катимерини ”.

Хайко Маас, който посети двете столици като част от напъните на Берлин да посредничи, акцентира, че по-нататъшната ескалация не би била добра за Гърция и Турция, както и за Европейския съюз като цяло.

По-рано по време на визитата си в Атина Маас изрази поддръжката на своята страна и готовността да спомага за открит разговор сред Атина и Анкара на основите на интернационалното прави и в границите на немското председателство на Европейски Съюз.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР