От 300 до 1500 лв. глоба грози всеки търговец, ако

...
От 300 до 1500 лв. глоба грози всеки търговец, ако
Коментари Харесай

1500 лв. глоба за търговец, ако лъже за консумацията на електроуреди

От 300 до 1500 лева санкция грози всеки търговец, в случай че не дава информация каква е енергийната успеваемост, потреблението на сила и други запаси на електроуредите. Това гласи новата разпоредба за енергийното етикетиране, която влиза в действие от 1 март.

Тя е обвързвана с подмяната на за пет групи артикули – хладилници, перални, комбинирани перални със сушилня, съдомиялни машини, тв приемници и електронни екрани. От 1 септември условието ще важи и за лампи и осветителни тела. Въвеждането на преобразувани етикети за всички останали групи артикули като климатици, сушилни, фурни, водоподгреватели и други следва през идващите няколко години. В началото обаче в магазините ще срещаме уреди и със остарели, и с нови етикети, до момента в който всички преминат към новия стандарт, написа вестник " 24 часа ".

Най-важната смяна е преобразуваната канара, която към този момент ще е от A до G за всички уреди. Повече няма да има разширения с плюсове (като A +++), което прави информацията на етикета по-ясна и лесна за схващане. Според новите условия най-ефективните електроуреди на пазара ще попаднат в по-ниски класове, евентуално С, D, Е на новата канара. Доста по-малко ще са продуктите в категория B. Енергийната им успеваемост обаче остава същата, трансформира се единствено класът, т.е. буквата на енергийния етикет.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Нови енергийни етикети на домакинските електроуреди влизат н...

Тъй като преобразуването на етикетите ще се случва до 2030 година и новите технологии от ден на ден ще напредват, високите класове A и B се резервират за идните по-енергийно ефикасни артикули, които ще излязат на пазара.

Това посочи Искра Василева, старши специалист " Техническа хармонизация и политика за потребителите " в Министерството на стопанската система. Тя даде специфична разяснителна конференция дружно с Игнат Арсенов, основен шеф на дирекция " Контрол на пазара " в Комисията за отбрана на потребителите.

Именно КЗП ще е държавният орган, който ще прави контрола. Търговците, чийто подбор включва артикули с преобразувани етикети, са задължени да оферират за продажба тези електроуреди, означени само с новия енергиен етикет. Комисията ще прави инспекции дали етикетът съдържа нужната информация, дали е подложен на вярното място, само че и дали продуктът се предлага с нужната спомагателна информация, която да улесни потребителите при вземането на решение за покупката. Строго ще се наблюдават и покупките онлайн – при тях новият етикет би трябвало да е подложен на видно място до цената на продукта.



Една от аргументите за смяната на етикетите е, че доста огромна част от уредите – над 70%, към този момент са в клас А++ или А+++ и резултатът от тази канара става все по-незначителен. Освен това от ден на ден консуматори се интересуват от потреблението на други запаси като да вземем за пример на вода. Затова на новия етикет ще има QR код, който води към европейската продуктова база данни EPREL и това дава достъп до спомагателна информация за електроуреда. Първоначално тя ще е налична единствено на британски език, само че след това ще се преведе на всички езици на Европейски Съюз, в това число и на български.

През март се чака да проработи гратис и единно за 16 страни от Европейски Съюз мобилно приложение Label 2020, благодарение на което потребителите ще могат да съпоставят енергийните характерности на другите модели и разноските за целия им витален цикъл.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР