От 23 до 25 млрд. лева годишно е оборотът на

...
От 23 до 25 млрд. лева годишно е оборотът на
Коментари Харесай

Сивата икономика у нас е 23-25 млрд. лв. годишно

От 23 до 25 милиарда лв. годишно е оборотът на сивата стопанска система у нас, демонстрират данни на КНСБ.

Синдикатът е създал и редица законодателни промени за ограничение на недекларираната претовареност и проявленията на сивите практики.

Около 20% е делът на сивия бранш в българската стопанска система, най-вече в търговията, селското стопанство и авторемонтните действия, сподели президентът на КНСБ Пламен Димитров: " Сивото убива конкуренцията. Сивото убива правата на хората, техните обществени права, осигурителни права и всичко, което е обвързвано с техните трудови права ".

Затова от синдиката оферират промени в Закона за Данък добавена стойност, в трудовия и в социално-осигурителния кодекс и даже в Закона за публичните поръчки, с цел да се лимитират проявленията на недекларираната претовареност и сивата стопанска система.

От своя страна министърът на финансите Владислав Горанов посочи нуждата от обостряне на гражданската непоносимост към сходни практики: " В момента, в който една компания, която работи с този бранд, натрупа обвързване към фиска и то в порядъка на стотици хиляди, милиони, в идващия миг, когато се опитаме да създадем някакво наложително осъществяване, включително наличие на място и лишаване на наличия от касата, единствено и единствено нещо да погасим от заявените от тази компания отговорности, на идващия ден ние осъмване в този обект с други компания и с никакво имущество “.

Форумът е част от план “Гражданско общество “ против недекларираната претовареност по оперативна стратегия “Добро ръководство “.

Сред дискутираните тематики ще бъдат още – пазарът на труда в изискванията на промишленост 4.0 и битката с неофициалната стопанска система.

За присъединяване в конференцията бяха поканени представители на законодателната, изпълнителната и правосъдната власт, а също и социално-икономическите сътрудници, неправителствени организации и бизнеса.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР