От 2020 до 2024 г. старите замърсяващи печки за отопление

...
От 2020 до 2024 г. старите замърсяващи печки за отопление
Коментари Харесай

Забраняват печките на дърва от 2020 г.

От 2020 до 2024 година старите замърсяващи печки за отопление би трябвало да бъдат сменени с отговарящи на европейски екостандарти или жилищата да се газифицират. Ще се постави завършек на продажбата на въглища с високо наличие на пепел и сяра и на дървата със наличие на влага над 25 %. Градовете ще би трябвало да дефинират зони с ниски излъчвания, в които колите със стандарт преди Евро и Евро 1 ще са длъжни да заплащат такси за влизане.

Това планува план на национална стратегия за възстановяване на качеството на въздуха в страната в интервала 2018-2024 година, оповестен за публично разискване. Документът е създаден от екоминистерството, взаимно със Световната банка, и набелязаните в него ограничения би трябвало да решат екологичните проблеми най-много на 28 общини, поради които Брюксел съди страната ни пред Съда на Европейски Съюз за прекалено надвишаване на допустимите правила за фини прахови частици във въздуха.

Предлага се в идващите две години общините да проучват броя и местоположението на семействата, които употребяват замърсяващи печки за отопление, и да им предложат различни уреди, отговарящи на екоизискванията на Европейски Съюз.

Подмяната на старите печки на твърдо гориво ще понижи със 75 на 100 излъчванията на фини прахови частици в бранша на отоплението, показва се в програмата.

Според анализите в документа за промяната на старите печки на твърдо гориво в 28-те общини ще трябват сред 156 и 188 млн. лева

Ще се вкарат и екостандарти за въглищата, с които ще се ограничи наличието на сяра и на пепел във въглищата за битово отопление надлежно до 1.3% и 12% по отношение на тежестта.

Предложенията, засягащи втория максимален замърсител на въздуха - остарелия дизелов авто парк, са за въвеждане на зони с ниски излъчвания (ЗНЕ) в центровете на градовете. Собствениците на остарели коли ще би трябвало да заплащат такси, в случай че желаят да влизат в зоните с ниски излъчвания.

Според показани планове фискалните разноски за въвеждането на ЗНЕ в Пловдив се пресмятат на 27 000 лева еднократно и на 112 000 лева годишно. Срещу тези вложения обаче ще се понижат фини прахови частици на стойност 4.3 млн. лева годишно, сочи програмата.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР