От 2018 година строителният сектор в България вече не попада

...
От 2018 година строителният сектор в България вече не попада
Коментари Харесай

Euler Hermes извади строителството в България от “червената” зона на висок риск

От 2018 година строителният бранш в България към този момент не попада в “червената ” зона на най-голям риск* в мониторинга на международния водач в застраховането на търговски заеми - Euler Hermes. Рейтингът беше изменен на “оранжев ” или чувстителен риск след раздвижването на някои инфраструктурни планове в страната, вероятности за европейско финансиране и постоянния растеж на пазара на недвижими парцели през последната година. Положителна проямна има и за бранша Автомобилни елементи, който към този момент е в “зелената ” зона на най-нисък риск.

“Като цяло рискът в българската стопанска система е уравновесен, като 10 от общо 17 бранша попадат в зоната на невисок или сдържан риск, а след последните промени няма нито един, който да свети в алено. С нараснало внимание с изключение на строителството обаче ще продължим да следим превоза, където от години има задълбочаващи се проблеми заради преобладаващото засищане на бранша с дребни и междинни компании с по-ниска ликвидност, дефицит на работна ръка и нужда от съществени вложения. Сега на дневен ред са и спомагателните провокации, свързани с идните промени в европейското законодателство. ”, разяснява Манфред Щамер, Главен анализатор Икономически изследвания и оценка на риска на Euler Hermes по време на 9-ата Кредит Риск Конференция, която се организира през днешния ден в София.

Прогнозите на специалистите на Euler Hermes за българската стопанска система през 2018 и 2019 година остават за постоянен напредък с предстоящ растеж за Брутният вътрешен продукт надлежно от 3,4% и 3,2%. Според специалистите ще продължи и позитивната наклонност за спад на безработицата до 5,4% през актуалната година и до 5% през идната. Размерът на трудовите хонорари се чака надлежно да се усили приблизително с 8% и 6,5%. Анализаторите на Euler Hermes регистрират и прогрес в оздравяването на банковата система след рецесията през 2014 година.

“Към момента не виждаме съществени пречки за присъединението на България към еврозоната. Това е реалистично да се случи в границите на 3 до 4 години, като сега страната ни покрива петте стопански критерия от Маастрихт. ”, изясни Манфред Щамер.

Според анализаторите Brexit и протекционистката политика на Съединени американски щати няма да имат значително отражение върху стопанските системи в Централна и Източна Европа и надлежно върху българската. Прогнозите са за продължаващ растеж на българския износ приблизително с към 4,5% годишно.

“Възможностите за увеличение на търговията и износа, както и нарасналата динамичност в стопанската система на интернационално равнище основават нови благоприятни условия, само че и опасности. Българският бизнес не трябва да оставя оптимизмът да приспи вниманието ”, предизвестяват специалистите на Euler Hermes.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР