От 2-ри до 6-ти октомври в Баку, Азербайджан, се проведе

...
От 2-ри до 6-ти октомври в Баку, Азербайджан, се проведе
Коментари Харесай

Азербайджан официално подписа участието си в плана на Китай за изследване на Луната

От 2-ри до 6-ти октомври в Баку, Азербайджан, се организира Международният конгрес по астронавтика – най-значимото галактическо ревю в света. Всяка година той се организира в друг град, а идващият ще бъде в Милано. На 3-ти октомври, по време на ревюто, Азербайджан, посредством своята галактическа организация Азеркосмос, публично подписа контракт за присъединяване в програмата ILRS (Международната лунна изследователска станция).

Това е проект за проучване на Луната, който Китай сформира въз основа на своята стратегия „ Чанъе “ и в границите на който се стреми да притегли от ден на ден сътрудници, освен това освен национални. Подписът на Азербайджан е изключително значим, още повече, че бе положен по време на IAC2023. Информацията за това съглашение бе оповестена в формалните страници на Китайската национална галактическа администрация (CNSA).

Програмата Чанъе доста наподобява на американската Артемида, в която публично вземат участие 29 страни. Към сегашен ден 15 от тях са подписали съглашение за съдействие с Китай в региона на ILRS, съгласно представителите на Лабораторията за проучване на дълбокия космос (DSEL).

За ръководството на този план Китай е основал специфичен център, наименуван Международна организация за съдействие в региона на лунните проучвания (ILRSCO). Според DSEL, чака се учредителите на ILRSCO да разгласяват взаимно известие през месец октомври тази година.

Понастоящем ILRS включва към този момент плануваните задачи на програмата Чанъе. Мисии № 6 и № 7 са планувани за 2025-2026 година

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР