От 2 до 15 септември и от 7 до 24

...
От 2 до 15 септември и от 7 до 24
Коментари Харесай

Изложби на открито с постери на Кристо и Жан-Клод от Музейната сбирка на НХА

От 2 до 15 септември и от 7 до 24 септември 2021 година Националната художествена академия и Софийска градска художествена изложба показват взаимно две изложения навън с работи от Музейната колекция на НХА, които ще бъдат ситуирани в Галерии навън в Градската градина и в градина „ Кристал “ в София.

 Кристо и Жан-Клод. Портите, Сентрал Парк, Ню Йорк, 1979-2005

Оригиналните фотографии са част от музейната колекция на Национална художествена академия. През 2005 година по случай своята седемдесетгодишнина Кристо и Жан-Клод подаряват на образователната институция 122 собственоръчно подписани отпечатъка на техни постери и рисунки. Шестдесет броя от тях са показани на галерия през същата година в изложба „ Академия “, по времето на която са изплатени от белгийския колекционер и филантроп Хуго Вутен. Желанието на Кристо и Жан-Клод е сумата от продажбата да бъде предопределена за новата постройка на Художествената академия. С този акт двамата художници се явяват първите частни донори в акцията за набиране на средства за изграждане на ново крило на българското висше образователно заведение по изкуства. Втората серия от подписаните отпечатъци на рисунки, колажи и фотографии остават в музейната му сбирка.

 Кристо и Жан-Клод. Обградените острови, Бискайски залив, Голямо Маями, 1980-1983

Откритите изложения в градското пространство показват два обособени описа за творчеството на Кристо и Жан-Клод. Експозицията в Градската градина наблюдава хронологично израстването на Кристо като независим създател, посредством показване на фотографии на неговите първи опити в областта на пакетажа, както и първите му взаимни планове с Жан-Клод като „ Опакован бряг “, „ Завеса в долината “, „ Опакована римска стена “, „ Опакованите алеи “, „ Обградените острови “, „ Опакованият мост “ и „ Чадърите “. 

Изложбата в градина „ Кристал “ показва фотографии на осъществените на по-късен стадий планове на Кристо и Жан-Клод като „ Опакованият Райхстаг “, „ Опаковани дървета “, „ Стената – 13000 петролни варела “ и „ Портите “.

Изложбите са част от плана на Столична община “Кристо и Жан-Клод: Срещи без разлъка ”.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР