От 2 до 11 септември ще бъде срокът, в който

...
От 2 до 11 септември ще бъде срокът, в който
Коментари Харесай

На 2 септември започва регистрацията на партиите за местния вот

От 2 до 11 септември ще бъде срокът, в който партиите и обединенията могат да се записват в Централната изборна комисия за присъединяване в идните избори за локална власт. Решението бе оповестено от представителя на ЦИК Александър Андреев на първия постоянен брифинг преди локалния избор.

Със собствен декрет президентът Румен Радев дефинира датата на изборите за кметове и общински съветници да бъде 27 октомври. "Ранното насрочване на изборите подкрепя ЦИК да стартира да работи с естествени темпове “, увери Андреев и акцентира, че до този миг са гласувани 32 кардинални решения и 204 решения за назначение на Общински изборни комисии.

От ЦИК подсетиха, че на локалния избор работи правилото за уседналостта на гласоподавателите и претендентите. Както дейното, по този начин и пасивното изборно право, е обвързвано с условието гласоподавателят или претендентът да е живял с непрекъснат или сегашен адрес не по-малко от 6 месеца преди датата на гласуването в съответното обитаемо място. Това е и повода да не се разкриват изборни секции в чужбина. Говорителят на изборната комисия напомни и че според последните законови промени към този момент е възможно финансиране на предизборната акция със средства на юридически лица и еднолични търговци.

Уточнени са и възнагражденията на участващите в секционните изборни комисии. Председателите ще получават по 100 лева, заместниците им и секретарите - по 90 лева, а членовете - по 80 лева Всеки, който е взел участие в в допълнение образование обаче ще получи още по 10 лева За тези представители на СИК, които ще предават книжата в Общинската изборна комисия, са планувани и спомагателни суми.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР