От 1 юни започва изпълнението на програмата за профилактика и

...
От 1 юни започва изпълнението на програмата за профилактика и
Коментари Харесай

Отварят санаториумите от 1 юни

От 1 юни стартира осъществяването на програмата за профилактика и рехабилитация за 2020 година в санаториумите в страната, оповестиха от пресцентъра на Национален осигурителен институт.

За нейната финансова реализация в Закона за бюджета на Държавното публично обезпечаване (ДОО) за 2020 година са планувани 20 103 061 лева Очаква се към 45 000 души да употребяват парични помощи за профилактика и рехабилитация.

Програмата за един човек е с дълготрайност 10 дни, като цената на нощувките и частична помощ за храна в размер на 7.00 лева за всеки ден от престоя се поема от средствата на държавното публично обезпечаване. Всеки, за сметка на бюджета на ДОО, има право да употребява до четири съществени диагностични и лечебни процедури на ден.

Вече са подписани договорите с 20 юридически лица за общо 49 заведения, реализатори на програмата.

Право на парична помощ за профилактика имат обезпечените лица за общо заболяване, майчинство и/или трудова акцидент и професионална болест. За тях би трябвало да са импортирани или дължими осигурителни вноски за шест поредни календарни месеца, предхождащи месеца, през който се организира рехабилитацията. Заболяването би трябвало да е диагностично конкретизирано и лекуващият доктор да е открил нужда от осъществяване на рехабилитация към интервала на прилагане на паричната помощ.

Правоимащи са и хората, които получават персонална пенсия за неработоспособност. Условието за тях е да не са навършили възрастта за придобиване право на пенсия за застрахователен стаж и възраст, срокът на инвалидността в експертното решение да не е изминал и лекуващият доктор да е открил нужда от осъществяване на рехабилитация към интервала на прилагане на паричната помощ.

Подробностите за изискванията за прилагане на програмата, изпълнителите на активността, нужните документи и болесттите, за които се организира профилактика и рехабилитация, ще намерите в менюто " Обезщетения ", подменю " Профилактика и рехабилитация " на интернет страницата на Национален осигурителен институт.

Бюджетът на програмата за предходната година също беше 20 103 061 лева, което разреши на общо 44 791 лица да употребяват парична помощ за профилактика и рехабилитация.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР