От 1 юни предписването и отпускането на лекарствени продукти, заплащани

...
От 1 юни предписването и отпускането на лекарствени продукти, заплащани
Коментари Харесай

От 1 юни - електронни рецепти за лекарствата, заплащани напълно или частично от НЗОК

От 1 юни предписването и отпущането на лекарствени артикули, заплащани изцяло или отчасти от НЗОК, ще се прави единствено с електронни наставления, съобщи БГНЕС.

Министерство на здравеопазването е изготвило и изпратило за обявяване в Държавен вестник Наредбата за допълнение на Наредба № 4 от 2009 година, според която лекарствени артикули, заплащани директно от пациента (т.нар. бяла рецепта), ще могат да се издават и извършват и на хартиена, и на електронна рецепта.

По този метод ще се обезпечат опциите за определяне на лекарствени артикули от съответните медицински експерти, без значение дали същите имат внедрен профилиран медицински програмен продукт, оповестиха от НЗОК.

Рецептурните книжки по чл.42 от НРД 2020-2022 и протоколите за определяне на скъпоструващи медикаменти следва да преминат изцяло в електронен вид от 01.07.2021 година Допуснатото закъснение в електронната промяна на тези два документа се дължи на прехвърлянето на плана през предходната година от бившето управление на Министерство на здравеопазването към компанията реализатор „ Информационно обслужване “ АД и закъснение в техните дейности.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР