От 1 юли заплатите на персонала в областните болници ще

...
От 1 юли заплатите на персонала в областните болници ще
Коментари Харесай

Вдигат 150-250 лева заплатите в областните болници

От 1 юли заплатите на личния състав в регионалните лечебни заведения ще бъдат увеличени, сподели през днешния ден във Варна министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев. По думите му покачванията ще бъдат разнообразни в обособените лечебници, като по предварителни данни сумите ще са сред 150 и 250 лв..

Ананиев посочи, че управленията и личният състав на лечебните заведения ще вземат решение дали нарастванията ще бъдат към главните заплати или към спомагателното материално стимулиране. Тяхно ще бъде и решението дали всички ще получат еднообразно нарастване или ще има диференциация.

Министърът добави, че повишението няма да докара до съкращения. По думите му, защото регионалните лечебници са многопрофилни и длъжни да одобряват всеки болен, би трябвало да разполагат и с нужните екипи за 24-часов режим на работа. Ананиев добави, че сега междинната брутна работна заплата на личния състав в тези лечебници е сред 1200 - 1400 лв., като за лекарите сумата е много по-висока. Той сподели още, че през септември ще бъде изработен разбор на осъществяването на бюджета на НЗОК и, в случай че има спестени средства, те ще отидат в болничната помощ и нарастване на заплатите.

Министерството организира срещи с всички регионални лечебни заведения в страната като главната тематика е новата методика за образуване на разноските за личния състав, напомни Ананиев. По думите му един от акцентите на документа е, че разноските за чиновниците би трябвало да бъдат не по-малко от 50 % от общите доходи, които получават лечебните заведения. Освен това размерът на спомагателните заплащания за реализирани резултати не могат да надвишават 50 % от разноските за личен състав като се изключи спомагателното систематизиране на доходи от клинични тествания и от ценоразписите, които са си разгласили лечебните заведения за спомагателни медицински услуги, добави министърът. По думите му оптималният размер на спомагателното материално стимулиране за немедицинския личен състав не може да надвишава 80 на 100 от главната работна заплата, а за медицинския - не повече от три пъти от главната работна заплата.

Много значимо е и посоченото в методика съответствие сред парите на санитарите, експертите по здравни грижи и лекарите, добави министърът. То би трябвало да е 1 към 1,7 към 2,2, което съгласно Ананиев при равни други условия обезпечава реализиране на равнищата на възнагражденията, посочени в Колективния трудов контракт на бранша.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР