От 1 юли пенсиите се осъвременяват с 6.7%. Двойно по-голямо

...
От 1 юли пенсиите се осъвременяват с 6.7%. Двойно по-голямо
Коментари Харесай

Минималната пенсия става 250 лв. от 1 юли

От 1 юли пенсиите се осъвременяват с 6.7%. Двойно по-голямо нарастване от общото - 13.93%, ще има за минималната пенсия за застрахователен стаж и възраст, която от същата дата става 250 лева (сега е 219.43 лева.). Този изпреварващ растеж няма отношение към осигурителния принос на лицата, нито към така наречен швейцарско предписание, по което се усилват останалите пенсии. Швейцарското предписание зависи от справедливи индикатори - повишаването на осигурителния приход и показателя на потребителските цени за миналата календарна година. Увеличението на минималната пенсия е приоритет за Обединени Патриоти, които държат тя да доближи 300 лева до края на мандата. За доста специалисти обаче то разрушава и без друго сринатото доверие в държавното публично обезпечаване, защото изравнява хора с друг принос към системата.

С 6.7% ще се усилят пенсиите, отпуснати до края на 2019 година От 1 юли се трансформират и минималните размери на пенсиите за някои характерни случаи. Хората, които нямат задоволително стаж и би трябвало да чакат да навършат 66 години и 6 месеца, с цел да излязат в пенсия, ще получават най-малко 212.50 лева (85% от минималната пенсия). За да се пенсионират, те би трябвало да имат и най-малко 15 години стаж.

Минималната персонална пенсия за неработоспособност заради трудова акцидент и професионална болест също се трансформира. При над 90% увреждане тя става 312.50 лева (125% от редовата минимална пенсия), при 71 до 90% ще бъде 287.50 лева, а от 50 до 70.99% размерът й е 250 лева Минималната персонална пенсия за неработоспособност заради общо заболяване ще бъде сред 287.50 и 212.50 лева съгласно степента на увреждане. Най-ниската наследствена пенсия става 187.50 лева (тя е 75% от минималната).

Новите размери на пенсиите ще бъдат изплатени с постоянното заплащане на пенсиите през юли, което по предписание стартира от седмо число на месеца. От Национален осигурителен институт припомнят, че разпореждането, с което е осъществено служебно осъвременяване на пенсията се връчва при поискване на лицето, като срокът за обжалването му тече от датата на връчването. Връчването може да се извърши на място в приемната на териториалните поделения на Националния застрахователен институт, посредством лицензиран пощенски оператор с предложено писмо с противоположна квитанция или посредством Системата за несъмнено електронно връчване на Държавна организация „ Електронно ръководство “.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР