От 1 юли алкохол или дрога зад волана се наказват

...
От 1 юли алкохол или дрога зад волана се наказват
Коментари Харесай

Гърция: Море, узо, но и много капани

От 1 юли алкохол или дрога зад кормилото се санкционират със затвор, погрешно паркиране коства 80 евро Глобяват риболовци с лодка в морето и мрежи, отпадъци на плажа костват 400 евро
 

Гърция от дълго време е обичана дестинация за хиляди българи, които карат там ваканцията си или отскачат през уикенда.

В южната ни съседка обаче има доста клопки, с които сънародниците ни би трябвало да се преценяват, с цел да не трансфорат почивката си в призрачен сън.

Още от понеделник, 1 юли, влизат в действие фрапантни промени в Наказателния кодекс, които касаят водачите. Всеки от тях, хванат да кара след приложимост на опиати и алкохол, рискува да бъде пратен в пандиза за период до три години и да заплати солидна санкция.

Същото наказване чака и водачите при шофиране върху тротоари, каране в насрещното придвижване и в случай че се транспортира неукрепен товар, което би могло да провокира пострадване на трети лица или щета на непозната благосъстоятелност.

Една година затвор е допустимо наказване, в случай че водачът е сложил на риск живота на трето лице.

10 години отнемане от независимост са планувани за породена тежка телесна щета, а при гибел на повече от един човек наказването доближава до пожизнен затвор.

Иначе и наказванията за по-дребни провинения са много солени.

За прекосяване на червен светофар санкцията е 700 евро плюс събаряне на табелите на автомобила за 60 дни и лишаване на шофьорската брошура на лидера за 20 дни.

За неспазване на сигнализацията на жп прелез или погрешно изпреварване санкцията е 700 евро и 20 дни без брошура.

За превишаване на оптимално допустимата скорост с 30 км/ч или придвижване по автомагистралата с над 150 км/ч – санкцията е 350 евро и 90 дни без брошура.

Без брошура може да останете и за говорене по телефон по време на шофиране и санкция 100 евро.

Шофиране без брошура коства 200 евро, без колан 350 евро, а книжката се лишава за 10 дни.

Българските туристи в Гърция би трябвало да внимават къде и по какъв начин паркират. В противоположен случай те рискуват да намерят колите си със свалени номера и да отнесат санкция от 40 до 80 евро.

От началото на летния сезон полицията в южната ни съседка стартира акция против неправилното паркиране,   като изключително внимание се обръща на крайморските селища и курорти.

Глоби се постановат, както на коли с гръцка регистрация, по този начин и с задгранични номера. Чужденците получават номерата на колата след заплащане на санкцията в размер от 40 до 80 евро, до момента в който гърците остават без кола за три месеца.

Властите поучават нарушителите наложително за подписват наказателния фиш, без значение дали са съгласни с санкцията или не, тъй като единствено при подписан фиш имат право на обжалване.

Българите би трябвало да не качват на стоп непознати хора, тъй като поради напора от мигранти, гръцките служители на реда ревизират прецизно пасажерите в колата. Присъдите за трафик на незаконни емигранти са от 2 до 20 години отнемане от независимост за всеки транспортиран човек.

Сънародниците ни, които избират палатки и къмпинги, пък би трябвало да внимават да не оставят отпадъци.

Глобата за това е цели 400 евро при първо нарушаване. Същата е и глобата за палене на огньове.

Забранено е да се слагат палатки и каравани отвън избраните за къмпинг места. Наказанието е 150 евро санкция и до три месеца затвор.

Тези нашенци, които отиват да ловят риба в Егейско море и в реките Струма и Места, също би трябвало да внимават.

Те могат да мятат въдици без да заплащат никакви разрешителни единствено от брега на морето и реките, само че без да влизат с лодки в тях. Те нямат право също да употребяват мрежи, динамит или химически субстанции.

За лов на риба вътре в морето се такса от 20 евро. Всеки риболовец има правото да хване не повече от пет кила риба в границите на 24 часа, като се изключи случаите, в които единствено една от рибите е по-тежка от пет кг.

Българите могат да се вслушат и в препоръките, които английското Външно министерство насочва към сънародниците си, тръгнали на екскурзия в Гърция.

На първо място е да се приготвят за дълго и търпеливо висене на опашките по контролно-пропусквателните пунктове.

 

От българска страна това важи най-много за Маказа, където поради напора на румънци и украинци се чака с часове.

Другата опасност, която плаши най-вече англичаните, са комарите, разнасящи западнонилска тресчица и други болести.

Foreign Office също по този начин отбелязва, че в Гърция има надзор върху финансите, което води до ограничавания на дневния предел на парите, които могат да се теглят от дебитни и кредитни карти (обикновено 600 евро).

Другата неприятна вест за нашите туристи е, че свалянето на Данък добавена стойност в южната ни съседка през май към този момент не се отразява на цените в магазините и заведенията.

 

Варлаам Хаберян
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР