От 1 януари Столична община обяви старт на най-мащабната реформа

...
От 1 януари Столична община обяви старт на най-мащабната реформа
Коментари Харесай

5 недомислици с е-билетите в София

От 1 януари Столична община разгласи старт на най-мащабната промяна с транспортните документи за градския превоз. Ключовата фраза е, че " хартиеният билет и перфораторът отиват в историята ", а на тяхно място идват цифровите билети за време - за няколко пътувания с валидиране до 30-а минута против 1,6 лева и за още повече прекачвания в границите на 1 час против 2,20 лева Софиянци обаче към този момент откриха голям брой недомислени и даже ощетяващи ги нововъведения. А някои от коментиращите даже заключиха, че смяната е следващото доказателство, че служителите в София мислят на първо място за своя комфорт, а не за правата на хората, които им заплащат заплатите. Ето някои от неуместните хрумки на столичните общинари.

 

1. Абсурдът „ Глоба на постоянен пасажер “

 

Сред огромните аномалии на новата тарифна политика в Столична община е въведеното обвързване всички абонаментни карти за градския превоз да се валидират при качване в рейс, трамвай или тролей. В противоположен случай на контрольорите е разрешено да глобяват с 3 лева хората, даже те да имат постоянна годишна или месечна карта. Задължителното валидиране бе наложено от ръководещите в София от обединението ГЕРБ-СДС при гласуването на измененията в отрасловата разпоредба, признати през лятото на м.г. За новата санкция пък се чу директно преди Нова година. Първоначално Центърът за градска подвижност /ЦГМ/ стартира версията, че вкарва чекирането, тъй като то представлявало застраховка за пътуващите. По-късно обаче от общинската компания признаха, че същинската цел е да се броят пасажерите и да вършат промени в честотата и маршрутите на градския превоз. Софиянци обаче посрещнаха новината с гневни мнения, че е произвол от страна на общината да глоби хора с постоянни документи и че ЦГМ би трябвало да откри различен метод да усъвършенства услугата, без да тормози клиентите. Пътниците питат за какво София не употребява видеонаблюдението, което към този момент вкара в транспортните средства, с цел да преценя по кои направления трябват повече или по-големи мотриси.

 

2. Новите е-билети доведоха до нови проблеми

 

Въпреки изказванията на общинарите, че против близо 100 милиона лв. столичани получават свръхмодерна система за таксуване, която дава големи благоприятни условия на пътуващите, използването й към този момент демонстрира голям брой недостатъци. Например: с банкова карта или смарт телефон в транспортното средство може да се купи единствено билет за 30 мин. Така сякаш смарт валидаторите на процедура не разрешават на пътуващите с дебитна или кредитна карта да се възползват от билета от 2.20 лева Следователно билет платформата не преценя дали в края на пътуването е по-изгодно за пасажера да бъде таксуван билет с 30+ или с 60+, а непосредствено тегли 2 пъти по 1,6 лева, в случай че второто валидиране е направено над половин час след първото. 

Също така валидаторите не разрешават пътуващите с е-карти за време да превалидират билета 30+ на билет 60+, ако видят, че заради забавяне на транспортното средство ще им би трябвало повече време да стигнат до мечтаното място. „ Преценката е на пасажерите кой тип билет е по-изгоден съгласно пътуването им–  от 1.60 лева или от 2.20 лева “, дават отговор от ЦГМ на въпрос на „ Сега “. Освен това новата е-платформа не разрешава с една карта на ЦГМ или с банкова карта да се купи повече от 1 билет за идното пътешестване. На родителите, които желаят да платят с банкова карта билет/и за дете/деца, ЦГМ дава отговор, че те авансово би трябвало да са снабдени с училищен карти от 200 лева

 

3. За доста софиянци пътуването нарастна

 

Управляващите в София настояват, че задачата на промяната с билетите е да стимулира повече столичани да предпочетат градския превоз пред колите. От стореното дотук обаче ясно се вижда, че електронизацията на таксуването се употребява като предлог за съществено повишаване на услугата за огромна част от ползвателите на публичния транспорт. Най-яростни са рецензиите за премахването на месечните абонаментни карти за 1 линия на рейс, трамвай или тролейбус, които до момента костваха 23 лева Пътници недоволстват, че новите транспортни документи на ЦГМ не оферират опция на тази карта, а апелите столичани да се преориентират към разсрочено заплащане на карта за всички линии против 370 лева в действителност е оскъпяване на абонамента с към 40%. В уеб страницата Петиция.com към този момент върви подписка с искане СОС да преразгледа решението си и ЦГМ да възобнови продажбата на картите за 1 линия. Немалка част от по-рядко пътуващите с градския превоз желаят партиите в Столичния общински съвет да върнат и картите и талоните за 10 пътувания против 12 лева

 

4. 300 000 пътуващи с метрото би трябвало да сменят картите си

 

Столична община принуждава стотици хиляди софиянци, които пътуват основно с метрото и до момента се таксуваха в него с пластмасовите карти за 10 пътувания против 12 лева, да отидат да каса на ЦГМ и да си купят от новите й карти - Sofia CityCard от 3 лева или Ultralight от 80 ст. Причината е, че досегашните карти за метрото не са пригодени за зареждане с новите е-билети за време. Според шефа на столичния " Метрополитен " Стоян Братоев към 300 000 жителите на града имат зареждащи се карти от остарелия вид. Всички техни притежатели ще би трябвало да сменят носителя, тъй като от ЦГМ не желаят да настроят системата си да работи в бъдеще с тях. Съществува опция картитеSofia City Card и Ultralight да се поръчат и през платформата  , но приемането им още веднъж би трябвало да е на гише.

 

5. На касите на метрото отново се заплаща единствено кеш

 

Недоверието и обтегнатите връзки сред управленията на общинските компании " Метрополитен " и ЦГМ са обществена загадка. От това обаче най-вече страдат пасажерите. Освен че на 300 000 софиянци ще им се наложи да сменят картите на " Метрополитен " с карти на ЦГМ, с цел да продължат да се возят на градския превоз, неудобствата за пасажерите не свършват дотук. На касите на метрото да вземем за пример не се продават една от картите на ЦГМ - Sofia City Card от 3 лева, а се предлага само Ultralight от 80 ст., която обаче е хартиена и е по-нетрайна. Това е неприятна вест за ползвателите на обществения транспорт, защото центровете на ЦГМ в София са единствено няколко и пред тях към този момент се извиват дълги опашки. От " Метрополитен " въпреки всичко успокояват, че картите Sofia City Card ще могат да се зареждат с билети 30+ и 60+ и на техните будки, откакто пасажерите си ги купят от пункт на ЦГМ. Тук обаче столичани ще се сблъскат с различен проблем. Въпреки старта на новите е-билети, касите на ЦГМ не престават да не одобряват заплащания на ПОС терминал, а чакат единствено пари в брой. Този проблем продължава да не се взема решение макар че с стартирането на новите цифрови билети общината в София разгласи, че желае столицата на България най-сетне да влезе в ХХI век.    

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР