От 1 януари следващата година здравнонеосигурените бременни жени ще имат

...
От 1 януари следващата година здравнонеосигурените бременни жени ще имат
Коментари Харесай

От 2023 г. неосигурените бременни ще имат право на разширен пакет здравни услуги

От 1 януари идната година здравнонеосигурените бременни дами ще имат право на до 4 профилактични прегледа годишно, както и на хоспитализация при бременност с нараснал риск до два пъти в годината по клинична пътека. Това е записано в Наредбата за изменение и допълнение на Наредба 26 от 2007 година на здравното министерство за даване на акушерска помощ на здравно неосигурени дами и за осъществяване на проучвания отвън обсега на наложителното здравно обезпечаване на деца и бременни дами, която е обнародвана в Държавен вестник през днешния ден.

С приемането й се слага точка на траялия дълго време обществен спор за правото на здравни услуги на бременни дами, които не са здравноосигурени.

Проектът за наредбата бе импортиран от някогашния министър на опазването на здравето проф. Асена Сербезова и мина през публично разискване, което завърши при започване на август.

За първи път в наредбата е включено ново приложение - № 15, в което са разказани ясно видовите прегледи и проучвания и тяхната честота, което улеснява доста наблюдаващия експерт.

В наредбата е регламентирано също по този начин правото на бременната жена на избор на лечебно заведение, в което да премине наблюдението на бременността й, провеждането на назначените проучвания и стационарните грижи, когато се наложи хоспитализация.

Неосигурените бременни към този момент ще имат право на акушерска ехография два пъти за периода на бременността – веднъж през първия триместър, и повторно – сред 16-а и 20-а гестационна седмица. Също по този начин те ще могат да се възползват от цялостен пакет медико-диагностични проучвания веднъж при първото им посещаване при експерт и по-късно – в пети и осми лунарен месец.

С цялостния текст на наредбата можете да се запознаете 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР