От 1 октомври значително ще бъдат увеличени само най-старите пенсии,

...
От 1 октомври значително ще бъдат увеличени само най-старите пенсии,
Коментари Харесай

Окончателно: Много от пенсионерите остават с пръст в уста, увеличение ще има за част от населението

От 1 октомври доста ще бъдат увеличени единствено най-старите пенсии, отпуснати преди повече от 15 години, демонстрират калкулации на “Труд ” на база измененията в Кодекса за обществено обезпечаване (КСО), които ще бъдат приложени.

Увеличението за тях ще надмине 10 на 100. При пенсиите, отпуснати преди 10-12 години ще има по-малка смяна, в размер от няколко стотинки до 5-8%. А за хората, които са получили първата си пенсия през последните 7-8 години, няма да има смяна.

Промените в КСО бяха направени, с цел да може старите пенсии да догонят по мярка новите. През последните години старите пенсии изоставаха от размера на новите, тъй като най-често употребяваното “швейцарско ” предписание за индексация, планува годишен растеж с 50% от инфлацията и 50% от нарастването на междинния застрахователен приход за миналата година.

През последните повече от 20 години, до есента на 2021 година, най-често приходите нарастваха повече от инфлацията. В резултат отпуснатите нови пенсии растяха повече, а нарастването на старите пенсии беше по-малко.

Затова човек, който е работил 40 години и постоянно е бил обезпечаван на междинната заплата в страната, пенсиониран преди десетина години, получава доста по-малко пари от човек, който има същия трудов стаж, още веднъж постоянно е работил на междинната заплата, само че е пенсиониран преди година.

Например пенсия, отпусната през октомври 2005 година е била 210,54 лева като е била изчислена на база междинен застрахователен приход за предходните 12 месеца в размер на 325 лева Пенсията е за човек със стаж от 43 години и 5 месеца и самостоятелен коефициент на база осигурителния му приход в размер на 1,492. В момента този човек взима 685,05 лева пенсия. А след преизчисляването от 1 октомври ще получава 758,30 лева Това е нарастване с 73,25 лева или с над 10%.

При по-новите пенсии растежът от 1 октомври ще бъде доста по-малък. Например пенсия, отпусната през октомври 2010 година, на човек със същия трудов стаж и същия самостоятелен коефициент е била в размер на 403,38 лева, тъй като е изчислена на база междинен застрахователен приход за последните 12 месеца от 566,12 лева В момента тази пенсия към този момент е 779,25 лева

А след преизчисляването от 1 октомври ще нарасне на 826,73 лева Това е нарастване с 47,48 лева, или с 5,8 на 100. Ръстът ще бъде доста по-малък от този на пенсия, отпусната преди 17 години. Причината за това е, че отпуснатите по-скоро пенсии са изостанали по-малко от новите пенсии и надлежно ще бъдат увеличени по-малко.

За отпуснатите през последните 7-8 години пенсии от 1 октомври смяна няма да има. Например пенсия, отпусната през октомври 2015 година на човек със същия стаж и самостоятелен коефициент, е била 509,14 лева, тъй като е изчислена на база междинен застрахователен приход за последните 12 месеца в размер на 714,54 лева В момента тази пенсия към този момент е 850,05 лева А по формулата за преизчисляване от 1 октомври би трябвало да стане 819,28 лева Това обаче е по-малко от получаваната сега пенсия.

Затова в КСО особено е посочено, че в случай че при потребление на новата формула се получи по-малка сума, хората ще продължат да получават досегашните си пенсии и за тях действително няма да има никаква смяна.

Оказва се, че след преизчисляването още веднъж старите пенсии ще останат по-ниски от новите. Отново хора, които имат еднакъв трудов стаж и идентичен самостоятелен коефициент, обмислен на база осигурителния им приход, ще взимат разнообразни пенсии съгласно това през коя година са се пенсионирали. Но разликата сред най-старите и по-новите пенсии към този момент няма да е толкоз огромна.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР