От 1 октомври да бъдат преизчислени чрез средния осигурителен доход

...
От 1 октомври да бъдат преизчислени чрез средния осигурителен доход
Коментари Харесай

5 млрд. лева отиват за новите пенсии

От 1 октомври да бъдат преизчислени посредством междинния застрахователен приход за 2021 година Минималната допира 500 лв., инфлационна добавка от 60 лева ще замести тази за ковид
 

Амбициите на ръководещите да защитят от инфлация пенсионерите, доближават все по-голям обсег. Социалният министър Георги Гьоков заприказва за допустимо преизчисление на пенсиите, което щяло да коства към 5 милиарда лева.То могло да се случи от 1 октомври и да бъде въз основа на междинния застрахователен приход за 2021 година Според Гьоков за сходна мярка ще са нужни " ужасно доста пари " (около 5 милиарда лева.), само че си коства да се направи,

тъй като ще заличи разликите сред старите и новите

пенсии и ще възвърне доверието в пенсионната система. На този стадий обаче мярката не срещала схващане от Министерството на финансите.

Гьоков показа и по-реалистично предложение. Според него от 1 юли пенсиите би трябвало да бъдат нараснали с 10% по швейцарското предписание, а всички пенсионери да получат инфлационна добавка от 60 лв. на месец. Според него растежът от 6,1%, заложен в бюджета, надали ще покрие инфлацията.

" Най-добрият вид е от 1 юли да се осъвременят пенсиите с някакъв %, който покрива инфлацията - да вземем за пример 10%, и по-късно се даде една добавка, която ще назовем " инфлационна добавка ", която може да замести " Covid добавката " и да е размер отново на 60 лева или малко повече да речем. ", посочи Гьоков, който взе участие в националната конференция " Работеща България за бъдещето на труда ", проведена от КНСБ.

По думите на Гьоков особено основаната междуведомствена работна група ще се разиска

10 разновидността за идно покачване

на пенсиите. Едно от тях е и разновидността за осъвременяване на пенсиите с %, който да компенсира 100% инфлацията и повишаването на средноосигурителния приход за 2021 година Това ще усили пенсиите с към 18-18,5% от 1 юли. Само това ще вдигне минималната пенсия от 370 на 439,56 лева, а в случай че се прибави и новата добавка от 60 лева, тя ще стане 499,56 лева Средната с бонуса пък ще е 740,72 лева Това е разновидността, който среща най-голяма поддръжка и измежду четирите ръководещи партии, стана ясно след съвещанието на съдружния съвет в понеделник. Само продължаването на добавката от 60 лева ще коства още към 720 млн. лева до края на годината.

Още толкоз излиза и нарастването на пенсиите с 10% с актуализацията от 1 юли. Но

416 млн. лева от тях са планувани и в настоящия бюджет

защото в него бе заложено нарастването с 6,1% по швейцарското предписание. Правят се и планове за повдигането на пенсиите от 1 октомври с настоящ застрахователен приход от 2018-а, 2019-а и 2020-а. Ако се употребява обаче застрахователен приход от 2018-а година, най-малко половината от пенсионерите ще останат без стотинка нарастване. Въпреки това единствено за месец това нарастване ще коства към 185 млн. лева, а общо от октомври до декември сумата е 555 млн. лева За цялата последваща година ще са нужни още 2,286 милиарда лева

От 2008 година не е правено преизчисление с настоящ междинен застрахователен приход. Затова разликата в парите на хора с идентични приходи и специалности, само че пенсионирани в разнообразни години, може да стигне и до 50%. Министър Гьоков сигнализира за фрапантни разлики сред по-отдавна отпуснатите пенсии и по-новите такива.

" Хора, работили при едни и същи условия и плащали съвсем едни и същи осигуровки, стартират да получават в пъти разнообразни пенсии. Това най-вече нервира пенсионерите. Проблемът може да се реши като условно от 1 октомври се преизчислят пенсиите. Предлагам това да стане със средномесечния застрахователен приход за 2021 година, което е най-справедливо ", разясни министърът.

Таванът на пенсиите е другото нещо, което нервира хората и ги кара да крият осигуровките си, стана ясно от думите му. " Знаят, че колкото и високо да се обезпечават, таванът ще ги стопира. Моето предпочитание е таванът да бъде отстранен. Има изчислени пенсии на над 20 хиляди лева Не е обикновено. Съгласявам се таванът да остане да съществува, само че той да бъде фрапантно вдигнат от 1 юли. Вдигайки

тавана на 3400 лв., над него ще останат доста малко пенсионери

- под 1000, мисля ", съобщи общественият министър.

Социалната поддръжка във тип на пенсия за неработоспособност ще остане, само че е доста значимо да бъде направена промяната в ТЕЛК. Причината - сега се подкрепя извънредно огромен брой хора с увреждания, в това число с услуги, от които не се нуждаят. Това ще доведее и до реформиране на системата за общественото подкрепяне, с цел да може средствата да бъдат разпределяни по-справедливо към нуждаещите се.

" Уверявам хората, че страната няма да прибере парите, просто ще се разпределят по-справедливо. Тези дни ще бъде първата среща със здравното министерство, с цел да забележим какво вършим ", означи Георги Гьоков. Минималната работна заплата може да остане 710 лева или да бъде увеличена, само че няма вид да стане по-ниска, увери общественият министър.

" Разработили сме няколко разновидността, които се въртят към това минималната работна заплата да бъде 50% от междинната работна заплата за страната през миналата година. Пресметнали сме, че

минималната работна заплата би трябвало да бъде 770 лева

Финансовият министър не е склонен да се подвига минималната заплата два пъти в една и съща година. Силно се надявам, че няма да остане 710 лева ", настоя Гьоков.  Той добави, че намаляването и диференцирането на Данък добавена стойност, както и нулева ставка за хляба срещат схващане от съдружните сътрудници, само че те не одобряват тавана на цените и необлагаемия най-малко, който оферират от Българска социалистическа партия. Работната група, която приготвя разновидностите за пенсии, включва специалисти на Министерството на труда и обществената политика, Министерството на финансите и Националния застрахователен институт.
След хакерската офанзива Възрастни останаха без пари, няма ги в описите на пощите
Нови опашки за пенсии се извиха пред пощите в страната тази седмица. 20 дни след хакерските атаки против пощите, пенсиите ще се изплащат ръчно поради продължаващите проблеми със софтуера.Най-важното е възрастните хора да отидат в пощенските станции, в които са по непрекъснат адрес. Към момента обстановката е по-спокойна.

Пенсионерите, които са от други обитаеми места, само че живеят в огромните градове, не съумяха да получат своите пенсии, защото не попадат в описите. Изплащането на пенсиите ще продължи до 20 май. " За първи ден предоставяне на пенсии, не могат да работят единствено две каси. При състояние, че на тези каси не се заплащат сметки, а единствено се дават пенсии. Поне да работят 3-4 гишета ", разяснява един от пенсионерите на опашка пред пощата в Русе.От Български пощи твърдят, че няма да останат неизплатени пенсии.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР