От 1 март 2022 г. австрийската столица въвежда такси за

...
От 1 март 2022 г. австрийската столица въвежда такси за
Коментари Харесай

Цяла Виена се превръща в платен паркинг

От 1 март 2022 година австрийската столица вкарва такси за паркиране в цяла Виена. Зоните за паркиране ще обзет всички квартали на града, а в бъдеще виенчани ще би трябвало да отделят 10 евро на месец за винетен стикер. Платеното паркиране ще е в действие в делнични дни от 9:00 до 22:00 часа и ще може да се употребява най-много два часа. Около 200 000 души дневно идват на работа във Виена от прилежащите обитаеми места и доста от тях оставят колите си тук-там в града, където паркирането е гратис.

Опитът на Виена с платените зони демонстрира, че въвеждането им значи повече места за паркиране, понижаване на автомобилния трафик и по-често потребление на публичния превоз, а това покачва качеството на живот в огромния град. Само в западната част на Виена след въвеждането на платено паркиране дневният брой коли е намалял с 8000.

Средствата от таксите ще се влеят непосредствено в построяването на инфраструктурата на публичния превоз, в това число новата линия на метрото U2 / U5 – най-големият план в града в битката против климатичните промени. Ще бъде разширена и междуградската мрежа за публичен превоз, с цел да стане по-удобно средство за напредване. Докато 2/3 от хората, живеещи отвън Виена, идват на работа в града с кола, то едвам 1/3 от виенчани употребяват автомобила си за тази цел, а 70% избират публичния превоз, колоезденето или ходенето пешком.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Ядене и пиянство за сметка на обществения бранш? Това скоро ще б...

През последните 10 години броят на семействата във Виена, които не имат лек автомобил, се е нараснал с 1/4 и в този момент е 47%, т.е. 430 000 семейства. Делът на жителите в австрийската столица, които имат карта за градския превоз, също нараства от 40 на 52% и през днешния ден във Виена има повече притежатели на годишни карти за цялата градска мрежа за 365 евро, в сравнение с са записаните коли. Причината е доста елементарна и това е удобството на публичния превоз.

Виена вкарва платеното паркиране за първи път през 1959 година в централния първи регион, а през 1993 година за този регион са издадени първите винетни стикери. От 2019 година мярката е в действие за 18 от общо 23 виенски региона. От март 2022 година с въвеждането на единна система за паркиране във всички региони ще важи заплащането за краткосрочно паркиране, а по този начин също и винетните стикери по местоживеене.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР