От 1 април отпадат временните противоепидемични мерки, свързани със задължителното

...
От 1 април отпадат временните противоепидемични мерки, свързани със задължителното
Коментари Харесай

Последно: Маските няма да са задължителни от 1 април

От 1 април отпадат краткотрайните противоепидемични ограничения, свързани със наложителното носене на маски в градския превоз и на закрити публични места, спазването на отдалеченост, рестриктивните мерки в брой на лицата, които могат да посещават обекти на закрито по едно и също време, ограничаването за навестяване на занятия във висшите образователни заведения. Това стана ясно от думите на здравния министър проф. Асена Сербезова на конференция, отдадена отпадането на изключителната епидемиологична конюнктура.

Също по този начин отпада възбраната за свиждания в лечебните заведения и обществените заведения, както и условието към работодателите там, където е допустимо, на работното място да участва до 50% от личния състав.

Някои от признатите ограничения остават до 3 месеца след отпадането на изключителната епидемиологична конюнктура. Сред тях е това, че НЗОК продължава да заплаща на изпълнителите на здравна помощ средства за работа при неподходящи условия. Продължава и действието на експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК, при които срокът на неработоспособност е изминал по време на изключителната епидемиологична конюнктура.

„ След поредицата от разхлабване на ограниченията в този момент е време да създадем идната крачка към живота подобен, какъвто го познавахме преди 13 март 2020 година, когато у нас бе оповестено изключително състояние по отношение на COVID-19 “, анонсира измененията проф. Сербезова. Тя увери, че решението за анулацията на изключителната епидемиологична конюнктура е образувано вследствие на едномесечни полемики, като е взето поради и мнението на жителите.

Министърът обаче предизвести, че обстановката е динамична и при положение, че се постанова, могат да бъдат наложени нови ограничения. Връщането на ограниченията ще е единствено на база епидемиологични критерии, потенциал на здравната система и благоприятни условия за тестване, стана ясно от думите ѝ. „ Скъпи хора, няма нищо вечно “, съобщи тя, напомни, че Коронавирус към момента е с нас и уточни, че по-нататъшното развиване на обстановката зависи от държанието на всеки един от нас. „ Заболяването е тук и всеки би трябвало да спомага с държанието си да го ограничим, с цел да не посрещнем Коледа и Нова година с нови ограничавания “, сподели още проф. Сербезова и прикани за съблюдаване на ставащите целесъобразни от 1 април ограничения.

Препоръчителни ограничения

Кои са те пък стана ясно от думите на основния държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. „ Връщането към естественото е нещо, което всички желаем, въпросът е да не крие високи опасности. Начинът за това е да оставим някои от най-елементарните, само че ефикасни ограничения “, разяснява той и продължи: „ Преди всичко това е физическата отдалеченост. По отношение на носенето на защитни маски – нямаме никакво подозрение в тяхната успеваемост. Силно целесъобразно ще остане носенето на маски в градския превоз, в лечебните заведения, в пространства без опция за вентилация, при скупчване на доста хора навън и при хора с високи възрасти и хронични болести “. Като елементарни, само че ефикасни ограничения доцент Кунчев уточни също по този начин персоналната хигиена и потреблението на дезинфектанти.

От думите му стана ясно и за какво действието на изключителната епидемиологична конюнктура завършва таман в този момент: България е измежду четирите страни, които имат най-ниски стойности на заболеваемост в Европейски Съюз сега. Освен нас в тази четворка влизат още Румъния, Унгария и Полша.

Доц. Кунчев предизвести, че в случай че желаеме да няма нова Коронавирус вълна, би трябвало да се ваксинират колкото се може повече хора, както и да не спадат темповете на тестване.

Също по този начин ще се следи държанието на хората в България и по какъв начин то се отразява върху разпространяването на инфекцията.

Какво следва

Междувременно пък с приемането на измененията в Закона за здравето (ЗЗ), минали на първо четене в здравната комисия в Народното събрание през вчерашния ден, нови ограничения ще могат да се постановат както на национално равнище от страна на здравния министър, по този начин и на районно – от шефовете на РЗИ.

Две забрани няма да могат да бъдат налагани от тях – възбрана за напредване в страната (локдаун) и прекъсване на работа на обекти с публично предопределение. Това изясни началникът на кабинета на здравния министър доцент Васил Пандов.

Той уточни още, че концепцията на измененията в Защитена зона е да има баланс сред отпадането на изключителната епидемиологична конюнктура и запазването на живота и здравето на жителите в България. „ Изключени са най-драстичните ограничения. Може да се вкарват ограничения от общ темперамент – стерилизация, постоянно проветряване, физическа отдалеченост, наложително носене на маски на избрани места “, изреди доцент Пандов.

От думите му стана ясно още, че с прекратяването на изключителната епидемиологична конюнктура стопират работа и Коронавирус зоните в страната. „. Те изиграха своята роля, само че в последните месеци има Коронавирус зони, които са отчели по трима пациенти “, означи той и увери, че в този смисъл затварянето им няма да заплаши достъпа на пациентите до здравна помощ.

Отпада също и опцията общопрактикуващите лекари да издават посоки за безвъзмездни PCR проби на пациентите си. Те обаче ще могат да насочат болния към експерт, който от своя страна може да издаде направление за безвъзмезден PCR тест, изясни доцент Пандов.

Заплащането на медиците

На конференцията участва и ръководителят на УС на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров, който обясни каква е концепцията за отплата на работещите в здравната система след анулацията на изключителната епидемиологична конюнктура. Както към този момент стана ясно, спомагателните средства за работещите на първа линия ще се изплащат до три месеца след приключването на рестриктивните мерки. В момента текат договаряния сред съсловната организация на лекарите и НЗОК за анекс към рамковия контракт, които включват точно въпроса по какъв начин да се запазят средствата на медиците и след този интервал. „ Обединихме се, че в действителност задачата, която стои пред нас сега, е да подсигурим приходите на българските лекари и експерти по здравни грижи, тъй че оптимално безболезнено да преминем този стадий от изключително състояние към възнаграждение за активност и гарантиране на приходите на сътрудниците и на експертите по здравни грижи “, сподели доктор Маджаров и разясни: „ Това, което би трябвало да се компенсира, са тези 1000 лева Те се компенсират през повишение на цените на всички останали действия, които те правят “.

„ Смятам, че слагаме началото на дълготрайна тактика, в която България би трябвало да се оправи с кадровата рецесия, пред която сме изправени в опазването на здравето от експерти по здравни грижи и лекари “, увери ръководителят на БЛС.

В резюме на всичко, казано на конференцията, министърът на опазването на здравето проф. Асена Сербезова съобщи: „ Засега COVID-19 е тук, не е подобен проблем за здравната система, какъвто беше първоначално, само че би трябвало да го лекуваме съответно и да бъдем с доста отговорно държание. Спазването на рестриктивните мерки е в името на живота. Съдействайте ни за обезпечаването на верния баланс сред нормалност и запазване на здравето, учредено на просвета “.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР