От 1 април аптеките няма да могат да отпускат лекарствени

...
От 1 април аптеките няма да могат да отпускат лекарствени
Коментари Харесай

Паника сред болните у нас! Хиляди може да останат без лекарства по Здравна каса от 1 април

От 1 април аптеките няма да могат да отпускат лекарствени артикули, които се поемат изцяло или отчасти от Здравната каса, в случай че не се подпише договорът сред Българския фармацевтичен съюз и НЗОК. Причината е неуспехът на договарянията сред двете организации. Така хиляди пациенти ще са изправени пред избора или да си заплащат сами медикаментите, или в случай че нямат опция да си ги купуват, да останат без лекуване, сигнализират фармацевтите. Те не са съгласни с измененията, които се пробват да наложат от Касата.
Част от препоръчаните от НЗОК промени лимитират доста правото на достъп на пациентите до лекарствени артикули, като ги задължават да получат лекарства, които те не желаят, настояват в обръщението си към медиите фармацевтите. Те показват като образец обстановка, в която,ако в аптеката не са налични всички опаковки по наставление, касата няма да покрие цената на рецептата. От НЗОК оферират или да се отпускат всички предписани медикаменти по рецепта, или нищо. Така да вземем за пример, в случай че пациентът има три предписани медикамента, само че в аптеката има единствено два от тях, той няма да получи двата и да търси третия другаде, а няма да получи нищо, което ще докара до ограничение на достъпа до лекуване.
Така Българският фармацевтичен съюз е изправен пред хипотезата, в която от 1 април 2023 година няма да има подписани и влезнали в действие Условия и ред и аптеките няма да могат да отпускат лекарствени артикули, заплащани изцяло или отчасти от НЗОК. Това ще е следващата национална рецесия, пред която ще се надигнем за последните две години, предизвестяват от фармацевтичния съюз.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР