Освен това Кремъл ще си осигури чрез Северна Корея буферна

...
Освен това Кремъл ще си осигури чрез Северна Корея буферна
Коментари Харесай

Русия и Северна Корея една държава? Путин иска, но Китай не дава

Освен това Кремъл ще си обезпечи посредством Северна Корея буферна зона против Китай, Южна Корея и Япония, които стопански, а към този момент и във военно отношение изпреварват доста Русия. И да не забравяме: руският  президент  Владимир Путин желае Пхенян да му даде сред 50 и 100 хиляди военни, които да бъдат хвърлени против Украйна.

Ким Чен Ун от своя страна си прави сметки да се снабди с съветски военни технологии и да се възползва от съветската хазна, с цел да изхранва севернокорейците, които са в перманентна продуктова рецесия.

 

Потвърждение за напредналите договаряния във връзка с обединяване на двете страни и идното посещаване на Путин в Пхенян. Това ще е втора негова аудиенция. Преди него нито Сталин, нито Хрушчов, Брежнев или различен пръв партиен и държавен началник на Съюз на съветските социалистически републики, а по-късно и на Русия не са пътували в Северна Корея.

 

Посещението на съветския президент Владимир Путин може да се състои в обозримо бъдеще, сподели на брифинг прессекретарят му Дмитрий Песков. „ Надяваме се, че такова посещаване ще се състои, че съветският президент ще посети [Северна Корея] в обозримо бъдеще. Времето за такова посещаване ще бъде в допълнение в съгласие по дипломатически канали “, сподели Песков, представен от ТАСС. Той добави, че сега се водят дейни диалози с ръководителя на севернокорейското министерство на външните работи Чой Сонг Хи. „ Очаквайте доста забавни резултати “, подсказа Песков.

В резултат на договарянията държавните глави на двете страни се договориха при положение на заплаха от експанзия против Русия или КНДР „ неотложно да влязат в контакт между тях и да се поддържат па всички вероятни способи “.

 

Припомням, че на 12 септември 2023 година на космодрума Восточный в Амурска област се организира среща сред севернокорейския водач Ким Чен-ун и съветския му сътрудник Владимир Путин. Срещата, която беше съпроводена от висши генерали от Северна Корея и Русия, се концентрира главно върху военното съдействие. Според Съединените щати Русия е сложила на дневен ред въпроса за прехвърлянето на оръжия от Северна Корея във връзка със загубите, понесени от войната в Украйна. Според специалисти на срещата Ким-Путин са разисквани главно въпроси за трансфер на оръжия, военни учения и съдействие в региона на защитата. Като затворена страна Северна Корея се стреми да се трансформира в самодостатъчна отбранителна мощ. В този подтекст, защото Пхенян няма опит в морските, галактическите и нуклеарните военни технологии, той може да се опита да ги придобие от Москва. Едно обединяване ще разреши на Русия да употребява севернокорейски ракети земя-въздух, безпилотни летателни апарати, разследващо съоръжение, бронирани транспортни средства и логистика, от които е понесла най-големите загуби във войната в Украйна и заради което се незабавно се нуждае от такива.

И тук идваме до доста значим миг. Русия към този момент дълги години чака помощ от Китай за военно съоръжение. Китай обаче се въздържа да го даде, опасявайки се от американски наказания, само че и тъй като не има вяра на Москва. Русия, откакто не получи поддръжка от Китай, през днешния ден се прегръща със Северна Корея. Има няколко сюжета, за които можем да приказваме тук.

 

Първо, Китай може да употребява Северна Корея като мост за прекачване на военно съоръжение към Русия, с цел да избегне западните наказания. Възможно, само че надали ще се случи.

 

Второ, Китай може да предложения Русия да си сътрудничи със Северна Корея по този въпрос. С други думи, Пекин може да съобщи на Москва, че не може да даде военна помощ, само че Пхенян може да му помогне. И това е под подозрение.

 

Трето, Русия може сама да се обърне към Северна Корея, защото не намира военна поддръжка от Китай.

Всеки вид има общ резултат: тези три страни могат да образуват боен съюз в Азиатско-тихоокеанския район. На първо място, счита се, че Русия се е обърнала към Китай и Северна Корея за военна помощ заради загубите във войната в Украйна. Дълго време Русия е давала желание на Китай, само че не срещна поддръжка. От друга страна, Северна Корея, подложена на мощен санкционен напън от Запада, няма какво да губи. По същия метод Русия няма какво да губи в подтекста на войната в Украйна. Тези двама играчи, които нямат какво да губят, могат да се обединят поради общи ползи и проблеми.

.
Идеята за топла прегръдка сред Москва и Пхенян е от дълго време...

 

Освен това Северна Корея счита съветската помощ в региона на нуклеарните и галактическите технологии за доста привлекателна. В последна сметка политиката „ антизапад “ е доста мощна и в двете страни. Ясно е, че Северна Корея е потърсила съветска помощ в тези области и е разискала съдействие в редица области, в това число взаимни военни учения. Всъщност Москва избягваше да споделя своите военни, галактически и нуклеарни технологии даже с най-големия си сътрудник до неотдавна - Пекин. Това се дължи на обстоятелството, че Пекин просто ги копира. Северна Корея ще се опита да ги копира и създаде по сходен метод. Следователно Западът ще се концентрира върху технологии, които Русия може да трансферира на Северна Корея, а не върху оръжия, които Русия може да трансферира от Северна Корея.

 

Границата сред двете страни е към 40 километра. Малко са, само че мостът през граничната река Туманная и съществуващата железопътна линия, която свързва двете селища на двата бряга, са задоволителен мотив за начало на процеса на сливане.

 

Характерът на връзките сред Северна Корея и Китай е доста друг от връзките на Русия с тази страна. Като цяло Пекин се стреми да стабилизира връзките си с Пхенян. Нарастващият интерес на Москва към Пхенян обаче значително промени гледната точка на Пекин. Китай към този момент не желае да бъде част от уравнение с Русия и Северна Корея. Китай гледа неподходящо на военното партньорство сред Русия и Северна Корея, опасявайки се, че то може да докара до световна поляризация. Това се случва в миг, когато Китай е изправен пред възходящ напън от Запада поради нападателните дейности на Северна Корея. Затова Пекин приканва за въздържане на Пхенян.

 

В умозаключение може да се каже, че в Азиатско-тихоокеанския район се чака основаване на нови съюзи. Едва ли безусловно обединяване ще се случи, само че стеснен съюз или някакъв различен формат е напълно действителен. Военен, политически и стопански съюз сред Русия и Северна Корея може да активизира Съединени американски щати и техните съдружници. Китай може да се намеси, с цел да осуети сходно мощно доближаване сред Москва и Пхенян. Тъй като светът се разделя на два полюса, Китай може да избере да остане настрана. Това е по този начин, тъй като Китай, работещ от многополюсна позиция, следва изцяло друг път от Русия и Северна Корея, които са склонни да се поляризират.

 

Сергей Чанаев

За Фрог нюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР