Освен че снабди Сърбия с ваксини, Китай строи в страната

...
Освен че снабди Сърбия с ваксини, Китай строи в страната
Коментари Харесай

Сърбия и Китай: Любов за милиарди

Освен че достави Сърбия с ваксини, Китай строи в страната металургични фабрики, пътища и железопътни прави. Критиците се притесняват от растящата взаимозависимост от Пекин, написа.

" Работил съм освен в Пакистан, само че и в Египет, Иран, Аржентина. Изграждането на скоростната жп линия сред Белград и Будапеща няма да бъде никакъв проблем ", споделя китайският инженер Ю Хуй, който сега е зает в белградската централа на China Railway. Скоростната права сред Белград и Будапеща се строи от китайски и от съветски компании, за задачата Сърбия е взела от двете страни заеми, възлизащи на милиарди.

Значението на правата за Сърбия е огромно – в случай, че сега съвсем нито един трен в страната не се движи с повече от 50 км/час, а напълно скоро по нея ще може да се пътува с 200 км/час. Интересът на Китай е да реализира връзката от гръцкото пристанище Пирея към Западна Европа.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Германската фондация Bertelsman разгласява изследване, озаглав...

" Китайците са подарък от небето "

Сърбия е преференциална цел за китайските пари. Страната има огромно комерсиално съглашение с Брюксел, само че не е членка на Европейски Съюз, респективно не предстои на строгите условия и стандарти. А президентът Александър Вучич не пропуща да открие тържествено нито един от издигнатите от китайците обекти – без значение дали е мост в Белград, или сектор от автомагистрала.

" Китайците ни построиха мостове и пътища, към които Европа не демонстрираше интерес ", споделя Миломир Марич, най-известният сръбски водещ от близката до властта частна телевизия TV Happy. В неговото студио има тапети, които наподобяват лавици с книги. Това, което липсва, са сериозните гласове – президентът му гостува постоянно, двамата си приказват на " ти ". " Китайците са за нас като подарък от небето – освен ни дадоха заеми, само че поеха и главната част от работата, " показва телевизионната звезда.

Парите текат назад към Китай

Междувременно китайците ръководят голям стоманодобивен комбинат в централна Сърбия,, както и фабрика за автомобилни гуми на север. Според държавното управление китайските вложения в Сърбия възлизат на 10 милиарда евро, само че формалните данни на Централната банка приказват за едвам 1,6 милиарда евро – незначителна сума спрямо вложенията от Европейски Съюз.

Критиците даже считат, че китайците въобще не влагат – единствено отпускат заеми за строителните действия. След което поръчката се поема от китайска компания и от китайски служащи. От есента китайците ще се включат, наред с френските компании, и в строителството на белградското метро. Около този план пораждат подозрения.

" Порази ни фрапантното нарастване на цената след включването на китайците в работата по плана, " споделя Мариника Тепич от опозиционната Партия за независимост и правдивост. 4,4 милиарда евро или двойно повече от в началото плануваната сума. При състояние, че годишният бюджет на Сърбия възлиза на 11 милиарда евро.

Ваксините за силиха въздействието на Китай в Сърбия

Тепич отбелязва, че вложенията биха били добре пристигнали. Но не и прахосването на средства и корупцията. " Не знаем по какъв начин се изразходват средствата – защото китайските компании са " предпазен тип " въз основата на едно двустранно междудържавно съглашение ", споделя Тепич. Заради отправяните от нея рецензии жълтата преса я назовава " предателка ", даже е получавала смъртни закани.

Осигуряването на 1 милион китайски ваксини против ковид заглуши и най-яростните критици на президента Вучич. Благодарение и на тях, Сърбия се трансформира в водач по имунизации в Европа. Гражданите на страната могат да избират сред китайската, съветската и западна ваксина. А прилежаща.

Камери на Huawei следят жителите на Белград

Юристката Невена Ружич, която работи за фондация " Отворено общество " в Белград, пък показва, че пораждат редица въпроси към конфигурираните из целия център на сръбската столица камери за видеонаблюдение, които са дело на китайския производител Huawei. " Не е имало полемики нито в Народното събрание, нито на експертно равнище. Нямаше никаква публично налична информация, с цел да разберем за какво са ни нужни тези камери. "

Междувременно Европейски Съюз гледа с от ден на ден паника към възходящото въздействие на Китай на Балканите – защото е явно, че от отпущането на заеми произтичат зависимости, които могат да бъдат употребявани за политически цели.

" Как ли не! ", счита телевизионният водещ Марич – западноевропейците приказват по този начин, единствено тъй като желаят да защитят личната си стопанска система. " Китай влага в доста други европейски страни повече, в сравнение с в Сърбия. " Но в този момент на Запад се притесняват, че от Пирея през Сърбия или Италия ще възникне едно южно трасе на Пътя на коприната, което ще сътвори конкуренция.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР