Островът Северен Сентинел се намира в Бенгалския залив, между Мианмар

...
Островът Северен Сентинел се намира в Бенгалския залив, между Мианмар
Коментари Харесай

Хората на този остров убиват всеки, който приближи

Островът Северен Сентинел се намира в Бенгалския залив, сред Мианмар и Индонезия. Това е домът на изолирано племе, което в никакъв случай не е навлизало в контакт с цивилизацията и в никакъв случай не е подлагано на колонизация. Това са едни от последните хора от каменната епоха, чиято просвета остава недокосната от модерната цивилизация.

© MailOnline

Въпреки че публично островът принадлежи на Индия, никой не се наема да върви там. Причината е крайната неприязън на коренното население – всеки, който се е опитал да да стъпи на брега, е бил атакуван или погубен. Индийското държавно управление даже е направило нелегално приближаването на по-малко от 3 благи до острова.

През 1896 година хиндуистки пандизчия заобикаля от пандиза и потегля по море с ръчно изработен сал. Имал е неприятния шанс да попадне тъкмо в Северен Сентинел. Тялото му е намерено няколко дни по-късно надупчено от стрели и с прерязано гърло.

През 1981 година корабът Primrose затъва в плитчините до Северен Сентинел, а екипажът рапортува, че е заплашван от хора със стрели и копия. За шанс на мореплавателите вълните били доста буйни и ги отнесли още веднъж надалеч от острова. Няколко дни по-късно били избавени с хеликоптер.

През 2006 година двама риболовци били убити в региона. Хеликоптер на брегова защита отишъл да прибере телата, само че дъждът от стрели и камъни направил кацането невероятно.

„ Survival International – организация, която работи за правата на хората от племената, разказва жителите на Сентинел като най-крехкото общество в света. Най-вероятно тези хора нямат никакъв имунитет към елементарни болести като грип или морбили. Пълната им изолираност усилва фрапантно възможностите тези хора да бъдат пометени от напълно нормално заболяване, пренесено даже и единствено от един човек “, написа The Daily Mail.

След пагубното земетресение от 2004 година индийското държавно управление изпратило хеликоптер, който трябвало да ревизира какви вреди са понесли обитаващите Северен Сентинел. Любопитното е, че островът съвсем не бил обиден, а околните острови потърпевши много съществено. Когато хеликоптерът прелетял над група хора, те почнали да стрелят с лъкове и да хвърлят камъни по него.

© Indian Coastguard/ Survival

© Indian Coastguard/ Survival

Смята се, че тези хора живеят на острова от 60 000 години. След толкоз дълъг интервал на изолираност е обикновено популацията да е враждебно към външни хора. Възможно е в предишното също да е имало спорове сред локални и непознати. Смята се, че сега на острова живеят сред 50 и 400 души и оцеляват единствено посредством ловуване и събирателство. Въпреки че гъстата растителност прави наблюденията сложни, се счита, че хората на острова не са осведомени със земеделието.

Кой знае още какъв брой години ще изкарат тези хора, без да покажат никакъв интерес към външния свят. А може би изолацията е за положително? Може би това е повода да оцеляват толкоз дълго време.

The Mind Unleashed

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР