Остров Танда, пясъчна ивица край бреговете на Танзания, разполага с

...
Остров Танда, пясъчна ивица край бреговете на Танзания, разполага с
Коментари Харесай

Лукс и кауза: 33 000 долара на нощ на частен остров, вдъхновен от Кенеди

Остров Танда, пясъчна линия край крайбрежията на Танзания, разполага с място единствено за шепа посетители, само че с задоволително пространство за хиляди поданици. Освен разкош мястото има и идея – да опазва и развива околната среда.

Имението на острова би трябвало да се наеме напълно с цени от 33 000 $ на вечер и предлага среща с най-величествените създания на природата, в това число най-голямата риба в морето - китовата акула.

Снимка: Интернет

Разположен на 30 минути с хеликоптер от най-големия град на Танзания, Дар ес Салам, Танда се намира измежду частен морски резерват със строга стратегия за запазване и възобновяване. Тя към този момент жъне плодове за посетителите, както и за близките островни общности.

Джой Фокс желае за 90-ата си годишнина още веднъж да е на път

Имението е дело на шведските бизнесмени Дан и Кристин Олофсон и действа от 2016 година

" Те желаеха да основат най-хубавото място за бягство ", споделя основният управител Антигона Меда, която изяснява, че типичните посетители на острова са фамилии от няколко генерации и групи другари, като множеството от тях остават за пет до осем нощувки.

Живот на плажа

Островът разполага с вила и две открити плажни къщи.

" Вилата е въодушевена от плажната къща на Кенеди ", споделя Меда, като има поради комплекса в Кейп Код, принадлежал на фамилията на Джей Еф Кей.

" В него се усеща плажна романтика, носталгия, нотка на източноафрикански привкус ", добавя тя.

Танда се стреми да бъде допустимо най-самостоятелна, като на място има апаратура за обезсоляване на морска вода, събира се дъждовна вода и се зарежда от най-голямата самостоятелна слънчева плантация в Танзания.

Снимка: iStock

Органичните боклуци се трансформират в компост.

Но удостоверенията за резистентност на хотела са единствено част от изкушенията за туристите, които се грижат за околната среда. Островът се намира в морския резерват Shungimbili Island, който гостите могат да употребяват извънредно по време на престоя си.

Жената пусна зов в обществените мрежи към индивида, намерил халката да я върне

Освен белите пясъчни плажове на острова, дейностите включват каране на водни ски, джетборд, каяк, ветроходство, уиндсърф и кайтсърф. Гмуркането предлага среща с китови акули, гърбати китове и черни рифови акули.

Тези типове се предизвикват от програмата за запазване на острова, която започва през 2017 година с наемането на морски биолог, давайки началото на екип, който от този момент се е разширил доста, в това число посредством партньорство с танзанийското звено за морски паркове и резервати.

На самия остров има предпазена зона за гнездене на костенурки, само че огромна част от работата се прави в морето.

Снимка: Интернет

Хасан Джумбе е водолаз на остров Танда и работи по плана за възобновяване на коралите. На 10 минути с лодка от острова се намира коралов разсадник, където откритите коралови фрагменти се нарязват на по-малки части и се залепват за въжета, висящи от плаващи понтони, и се оставят да порастват. Друга техника включва прикрепване на дребни корали към морското дъно, с цел да им се даде опция да се развият.

Океанът и по какъв начин хората го възвръщат

Водолазът изяснява, че 90% от популацията на околните острови, които се намират най-вече на остров Мафия, разчитат на риболова като средство за прехранване. Макар че в частния резерват е неразрешен, рифовете разрешават безвредно пространство за размножаване, като популациите се популяризират на по-широка територия отвън него, която може да се лови по по-устойчив метод.

Меда споделя, че планът има за цел да покрие и възвърне един хектар риф през идващите пет години.

" Спомням си, че когато пристигнах тук за първи път, видях една-две черни рифови акули. Сега имаме процъфтяваща популация от тях. Скачаш във водата и съвсем можеш да бъдеш заобиколен ", споделя тя. Тя прибавя, че във водите са регистрирани 120 китови акули.

Ползите за туризма са свързани с редица планове, в които взе участие общността на остров Мафия. По-голямата част от чиновниците в Thanda Island идват от прилежащия остров, а Танда поддържа редица бизнесмени и дребни предприятия там, споделя Меда. Джумбе споделя, че други хора от остров Мафия са били подготвени в гмуркане в открити води и възобновяване на корали.

Снимка: iStock

" Някои от гостите стигат до такава степен, че ни оказват помощ в някои от плановете на Острова, които ръководим. Те се усещат виновни. Това ги прави щастливи, че първокласното пътешестване в действителност може да има позитивно влияние ", споделя Меда.

През последните осем години World Travel Awards афишира остров Танда за " Водещ извънреден частен остров в света ".

Подобно на коралите край девствените му крайбрежия, репутацията му продължава да пораства.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР