Остри реплики и обвинения в лъжи се чуха на днешното

...
Остри реплики и обвинения в лъжи се чуха на днешното
Коментари Харесай

Руди Гела беснее от яд! Шеф на НСБ дойде в парламента и го засили към затвора

Остри реплики и обвинявания в неистини се чуха на днешното съвещание на парламентарната Комисия по въпросите на младежта и спорта. Бившият състезателен министър Радостин Василев направи всичко по силите си да попречи на чуването на изпълнителния шеф на „ Национална спортна база “ ЕАД Светослав Русинов.

Русинов беше поканен на комисията по самодейност на депутати от ГЕРБ/СДС и заприказва за скандалното завещание, оставено му от предходния началник Венцислав Петков – непосредствен персонален другар на Радостин Василев, който го назначи на този пост. Петков е и проверяван от Национален осигурителен институт по следствие на Национална агенция за приходите за неплатени налози и осигуровки.

Мартин Харизанов от ГЕРБ попита Светослав Русинов за аргументите за преустановяване на контракта за генерално спонсорство на „ Арена София “ – някогашна „ Арена Армеец “. Залата все още е в тежка финансова обстановка и без главен спонсор.

„ Прекратен е по взаимно единодушие. Анексът е написан на 2 август, като в него е написано, че влиза в действие от 1 юли 2022 година. В анекса е записано, че някогашният общоприет спонсор е длъжен заплати сумите, които дължи към второ тримесечие, което е 30 юни. Към тази дата всички суми са изплатени от някогашния общоприет спонсор. Договорът е със период на деяние доникъде на 2023 година, като до този миг, при положение, че не беше преустановен сдружението щеше да получи суми над 1 милион и 600 хиляди лв. “, отговори Русинов.

Чутото не се хареса на Радостин Василев. „ Това е неистина! “, възкликна той.

Според някогашния министър договорът бил преустановен с в допълнение съглашение, само че то било в резултат на едностранно преустановяване на контракта от страна на застрахователно сдружение „ Армеец “, което се е случило на 9 януари с тримесечен период.

„ С писмо на „ Армеец “ от 6 април 2022 година сдружението предлага на НСБ към 250 хиляди лв. до края на контракта, а не милиони, както изяснява настоящият изпълнителен шеф. Това естествено се стори безусловно неизгодно на предходното управление на НСБ и поради това, че имаше година до приключване на контракта, беше обозримо да се откри спонсор, който да даде доста повече от 250 хиляди лв. “, съобщи Василев.

Светослав Русинов изясни, че обстановката е доста по-различна.

„ Договорът изрично е преустановен по взаимно единодушие. Цитираното предупреждение, господин Василев, няма по какъв начин да породи правна стойност предвид на това, че такова не е планувано в контракта за генерално спонсорство. Там доста ясно и изчерпателно са посочени методите, по които той може да бъде преустановен и такова предупреждение там не е посочено. Следователно няма по какъв начин да се позовем на това нещо. Неслучайно в самия анекс е записано „ по взаимно единодушие “, не е записано с даване на тримесечно предупреждение. Така че, такова предупреждение не съществува. Има изразено предпочитание от генералния спонсор, само че няма по какъв начин да бъде накарано сдружението да го одобри, с изключение на, в случай че самото то не желае “, акцентира Русинов.

Депутатът Красен Кралев изиска от управлението на НСБ повече изясненост по въпроса на каква стойност и в каква връзка е взето решение за внедряване на SAP система в сдружението. Сагата със скандално скъпия програмен продукт за над 1,7 млн. лева за „ Национална спортна база “ ЕАД продължава от месеци, а множеството въпроси към противоречивия контракт остават към момента без отговор. Припомняме, че софтуерът бе поръчан, до момента в който Радостин Василев оглавяваше Министерството на младежта и спорта.

„ Документооборотът на сдружението цифровизиран ли е? Извършвали ли сте инспекция за цената на продуктите и какво е посочила тя? “, попита Кралев.

Подобен въпрос той зададе и преди две седмици още веднъж в комисията на служебния състезателен министър Весела Лечева. От думите на Лечева стана ясно, че превод от 1 млн. лева е бил изработен макар нейна експлицитна възбрана да се превеждат пари без подписа ѝ. Тогава тя заяви пред депутатите за редица нередности и нарушавания в процедурата. „ Този контракт закупи печална популярност и социална значителност по две аргументи. Първо не беше ясно аргументиран и необорим за неговата целенасоченост за Национална спортна база. Другата причина е поради повишените цени, на които е бил остойностен този софтуерен артикул. Смея да настоявам, че цената е неведнъж повишена поради съпоставения на сходни артикули на същата компания “, безапелационна беше тогава Лечева.

Светослав Русинов не съумя да даде доста повече детайлности, само че разгласи, че и да е имало отчети за целенасоченост, то той не е намерил документални доказателства за това.

„ Мога единствено да допускам по какъв начин е взето решението, тъй като не бяха открити протоколите от съвещанията на Съвета на шефовете на предходното управление. Най-вероятно там е било обсъждано въз основата на някакъв отчет. Аз такива документи не намирам. Относно цената, е осъществена инспекция, направихме питане към Информационно обслужване, които ни дадоха отговор, че цената със заложените артикули и лицензи към тях, е доста повишена. Това е формален отговор от тях. Това надлежно е посочила и инспекцията “, съобщи Светослав Русинов.

Договорът за софтуера, определян от специалисти за „ непотребен “, е една от аргументите министър Весела Лечева да съобщи предходното управление на министерството и НСБ на ГДБОБ и ГДНП. Тепърва се чакат резултати от инспекциите.

Междувременно обаче въпросите без отговор към абсурда със софтуера остават прекалено много. Tribune.bg ще продължи да търси конкретика по отношение на документите, с които разполагат в Национална спортна база, нуждата от сходен артикул и действителната му цена. За задачата ще търсим и публична позиция от НСБ.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР