Остри критики към изготвения от правителството проект за актуализация на

...
Остри критики към изготвения от правителството проект за актуализация на
Коментари Харесай

Бизнесът: Правителството пилее пари и не се бори с инфлацията

Остри рецензии към направения от държавното управление план за актуализация на бюджет 2022 насочи ръководителят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев в ефира на БНР. Според Велев държавното управление пилее пари посредством използването на нефокусирани ограничения, от които ще се възползват и небогати, и богати. В същото време не се прави задоволително за гарантиране на по-ниски цени на електрическата енергия за бизнеса, която е в основата на инфлацията, смята Велев.  
„ Идеята на тази актуализация бе преформатирана. Първоначално концепцията бе държавното управление да приготви разбори, които да разрешат да стартират промени и те да бъдат заложени в актуализацията. Сега това се заменя с различен проект – антикризисни ограничения. Въпросът обаче е каква е рецесията – виждаме, че Брутният вътрешен продукт пораства, макар понижената прогноза и рецесията в действителност се състои в голямата инфлация. В същото време в препоръчаната актуализация няма нито един ред за обещаната средносрочна трайна стратегия за компенсиране на бизнеса “, разяснява Велев. Той напомни, че сега производителите на електрическа енергия генерират свръхпечалби. „ Не се вижда никакъв обезпечен в закона за държавния бюджет доход и разход на фонда „ Сигурност на електроенергийната система “, който да финансира стратегия в поддръжка на бизнеса. Много общи са и импортираните текстове за промени в закона за енергетиката “, разяснява Велев. 
На този декор в бюджета се залагат близо 2 милиарда лева разноски без никакво фокусиране към нуждаещи се групи. Има и скрита помощ през цените в КЕВР, през които потребителите на парно ще бъдат подкрепени с 1 милиарда лева, а битовите консуматори – с 4,2 милиарда лева Отново без никакво фокусиране към нуждаещи се. Работещите в заводите ще платят парното на софиянци и тока за загряване на басейни на богатите, даде образец Велев. 
Другите ограничения в поддръжка на бизнеса – понижения данък на електрическата енергия и природния газ не си коства даже да ги разясняваме, толкоз са незабележими като резултат. При акциза на електрическата енергия приказваме за понижение от 2 лева на мегават часа при цена от 431 лева Неутрални за компаниите като резултат са и ограниченията, свързани с Данък добавена стойност, сподели още Велев.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР