Острата реакция на ислямския свят и по-специално на Турция за

...
Острата реакция на ислямския свят и по-специално на Турция за
Коментари Харесай

Ислямският свят осъди Швеция

Острата реакция на ислямския свят и по-специално на Турция за общественото опозоряване и изгаряне на Корана в Стокхолм по време на празника Курбан Байрам заплашват възможностите на Швеция за скорошно влизане в НАТО.
Ирак изиска шведските управляващи да екстрадират мигранта, направил акцията, с цел да бъде съден. Инцидентът бе неодобрен от мюсюлмански страни по целия свят, от Арабската лига и от Организацията за ислямско съдействие. Случилото се провокира огромни митинги пред шведското посолство в Багдад и в други столици в Близкия изток и Северна Африка. 
Турски публични лица, в това число президентът Ердоган, реагираха остро на изгарянето на Корана в навечерието на срещата на високо ниво на НАТО във Вилнюс на 11-12 юли, на която съществена тематика ще бъде влизането на кралството в Алианса. Турция към момента не е одобрила шведската кандидатура. 
В изявление за в. " Милиет " ръководителят на турския парламент Нуман Куртулмуш съобщи, че присъединението на Швеция ще се трансформира в неосъществима фантазия. " Има съглашение да не вземат участие в провокации, в случай че желаят участие. Съжалявам, само че Турция е страна, която си държи на думата ", съобщи той. Куртулмуш напомни и рецензиите на Анкара към Стокхолм, че отхвърля да преследва деятелите на неразрешената в Турция Кюрдска работническа партия на своя територия. 
" Шведските управляващи, които желаят да бъдат съдружници на Турция, би трябвало да сложат завършек на поредицата от беззакония и провокации, и да подхващат нужните ограничения, изключително преди срещата на върха на НАТО ", написа в Туитър турският министър на правораздаването Йълмаз Тунч.
Според коментатора на шведската телевизия TV4 Тереза Кристиансон " Коранът, трансфорат в прахуляк, може да потуши и последната дребна искра вяра за участие в НАТО през лятото ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР