Остра задочна размяна на реплики между латвийския и българския министър

...
Остра задочна размяна на реплики между латвийския и българския министър
Коментари Харесай

Служебният военен шеф кресна: Я да не ни поучават латвийци!

Остра задочна замяна на реплики сред латвийския и българския министър на защитата възбуди обществеността в последните часове. Вчера в изявление за локална медия шефът на военното ведомство в Рига и вицепремиер на прибалтийската страна Артис Пабрикс попиля Унгария и България за това, че отхвърлят да оказват помощ с оръжейни доставки на Украйна. И безусловно назова дейностите на управляващите в София и Будапещата изменнически във връзка с общата политика на НАТО като страни-членки на Алианса. 



„ Мисля че, до известна степен, сходна позиция в границите на Европейски Съюз и НАТО е по принцип доста близка до изменничество. На това мнение съм, тъй като не разбирам сходна позиция, не утвърждавам сходна позиция “, сподели Пабрикс в отговор на въпрос дали е обсъждал с сътрудниците си от останалите страни членки на Алианса и Европейски Съюз позициите на България и Унгария против изпращане на оръжие за Киев.

„ И мисля, че по-късно към всички политици и страни от Европейски Съюз и НАТО, които поддържат сходна позиция, ще се отнасят доста, доста неприятно. “

Той дефинира решението за даване на военна помощ и като сигнал на кои страни може да се има доверие и на кои не. По думите му има водачи, „ които приказват красиви думи, само че които изчезват, когато казусът се надигне “. И подсети, че когато Русия е почнала войната в Украйна в 04,00 часа сутринта на 24 февруари, единствено 4 часа по-късно над небето на Латвия към този момент е била усилена защитата на страната благодарение на съдружниците от Съединени американски щати и Западна Европа. 

Днес обаче родният боен министър, дясна ръка на президента Румен Радев - Димитър Стоянов, се изрепчи на латвийския си сътрудник с думите, че България била суверенна страна и сама решавала каква да е политиката й. 

" Има решение от 47-ото Народно заседание, където е казано каква помощ би трябвало да се оказва, тъй че ние съблюдаваме прецизно това, което е решено от Народното събрание. Нямам табиет да подлагам на критика непознати политици, само че ще кажа, че България е суверенна република и

си взема решенията вътре в страната, а не от някоя балтийска столица или където и да е другаде.

Ние би трябвало да следваме нашия си интерес, а ползата е подобен, какъвто го дефинира Народното събрание ", отсече сърдит Стоянов.  

Според него даването на оръжие за Украйна би трябвало да става след преценка дали това няма да повлияе на отбранителните качества на армията ни.
ТЕМА преди 33 минути 598 преди 3 дни 1080 преди 4 дни 3918
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР