Оставки в Министерството на земеделието и в Агенцията по храните

...
Оставки в Министерството на земеделието и в Агенцията по храните
Коментари Харесай

Порожанов: Оставки заради чумата няма да има

Оставки в Министерството на земеделието и в Агенцията по храните няма да има – безапелационни бяха земеделският министър и шефът на организацията.

На ексклузивен брифинг те отхвърлиха изказванията на левицата, че има негативни проби от френската лаборатория, които потвърждават, че чума в България не е имало.

Протоколите от вторите проби се чакат в края на идната седмица.

Румен Порожанов дефинира като несериозни и изказванията на Българска социалистическа партия, че животните са избити в опит за прикриване на злоупотреби с европари:

“Аз даже не мога да си го показва, такова въображение да влезе в това нещо. От тези към 40 овчари, на които бяха евтаназирани стадата, това значи, че някой от тях е евроизмамник, и аз се пробвам в композиция с тях да прикрия заплащанията за тези 4 хиляди животни. Аз разбирам много от еврофондове, както знаете. Ако една овца приблизително получава с европейски пари по 50 лв., приказваме за 200 хиляди. Нека да говориме съществено. “

Няма резултати от френската лаборатория, които да потвърждават отсъствието на чума в България, сподели на ексклузивен брифинг министърът на земеделието Румен Порожанов в отговор на изказванието на водача на левицата Корнелия Нинова, че резултатите от вторите проби за чумата са негативни.

Какво се случи по-рано през днешния ден

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова изиска през днешния ден оставките на двамата министри Валентин Радев и Румен Порожанов поради появилата се информация, че вторите проби за чума, тествани от френска лаборатория, са негативни.

След изказването й земеделският министър даде ексклузивен брифинг в който отговори на Нинова, че "няма резултати от френската лаборатория, които да потвърждават отсъствието на чума в България ".

Министърът изясни неяснотата към вторите проби с терминологичен проблем. Според него, по-рано сутринта е приказвал за негативни втори проби от необятната 20-километрова зона, чиято цел е да потвърди, че няма разпространяване на чумата, а не че не е имало чума.

"Пробите пристигнаха и няма чума - отговорност би трябвало да поемат министър председателят Бойко Борисов и двамата министри”, съобщи Нинова по време на ексклузивен брифинг в централата на партията.

ГЕРБ упрекна Нинова за напрежението в Странджанско

Земеделският министър Румен Порожанов разясни, че “има двойно пояснение на термина "втори проби “.

"Искам да кажа, че в случай че през днешния ден съм споделил "втори проби ", има се поради пробите, които сега взимаме в 20-километровата зона към тези пет обитаеми места в Странджа, с цел да се удостовери има или няма в допълнение разпространяване на заболяването. Не се приказва за проби, свързани с петте обитаеми места, в които има сходни болести ".

Валентин Радев: Ситуацията е спешна, заплахата действителна

Как стартира всичко

По-рано през днешния ден пред медиите министърът на земеделието Румен Порожанов съобщи, че има информация за резултатите от някои от вторите проби:

"Това са вторите проби, които би трябвало да покажат има ли разпространяване, дали има уголемение на това заболяване, и аз персонално би следвало да съм удовлетворен от това, че към този миг вторите проби не дават положителни резултати ", съобщи той.

Думите му обаче опонираха на изказванията, идващи от Агенцията по сигурност на храните (БАБХ).

"Няма резултат от вторите проби, взети в огнищата на чума по дребните преживни животни " – сподели през днешния ден заместник-директорът на Агенцията по храните доктор Георги Чобанов, представен от БНР.

Той съобщи, че е нечиста сделка информацията в някои медии, че вторите проби са негативни и това демонстрира, че БАБХ без причина е умъртвила животните в Странджанско:

"Пробите към момента се изследват, тъй че те не са завършили с проучването и към момента не са ясни резултатите, тъй че не мога да разясня дали са негативни, или позитивни ".

Директорът на Агенцията по храните Дамян Илиев напомни регламента на Световната организация за опазване на здравето на животните, съгласно който даже при една позитивна проба контактните животни се избиват, без да е нужно да има забележими признаци на заболяване.

"И министърът, и шефът на Агенцията се отнесоха иронично към изказванията на левицата, че с евтаназирането се прикриват злоупотреби с европари. Няма риск и от прекъсване на еврофондовете, безапелационен е Порожанов. На този стадий оставки в министерството и в Агенцията по храните няма да има. Да си подам оставката значи, че съм сбъркал, а всичко направено досега е по закон ", сподели Дамян Илиев.

Резултатът от вторите проби ще е явен до края на другата седмица.

Освен две оставки, Корнелия Нинова изиска и

"да се ревизира дали с акцията против чумата се прикриват получени дотации от фиктивни аграрни стопани и източване на пари от бюджета “.

"Ще желаеме по всички законови способи да се ревизира неофициална информация в две направления. Първо, че с тези дейности са желали да прикрият получени дотации от фиктивни аграрни стопани за фиктивни животни. Второ, да се ревизират по дати дейностите на министър Порожанов, дали всичко това не беше една готова акция за източване на средства от държавния и европейския бюджет “, уточни още водачът на Българска социалистическа партия.

Тя разясни, че заповед от министър Порожанов е изменена 20 дни преди да тръгне чумата.



Българска социалистическа партия желаят оставката на Румен Порожанов

"Оставки на този стадий от моя страна надолу няма да има " , отговори й земеделският министър.

"Ако има искания към работата на министерството и на БАБХ, това е настрана политическо решение “, разяснява Порожанов.

Според него въпросът се е политизирал още първоначално. Той разясни, че колкото и да не са лицеприятни ограниченията, те са подхванати съгласно условията.

"Ние поискахме на председателски съвет да разбираем, тъй като до тогава никой по никакъв метод не изиска информация от нас “, съобщи Порожанов.

Румен Порожанов: Умъртвени и загробени са всички животни в Шарково

"Може би ще се наложи да обясня и за термина "някои хора приказват “, че по този метод се укривали европари. Ако желае някой да каже нещо, да застане с думите си и да носи отговорност за това, което споделя ", прикани министърът.

И ГЕРБ се намеси

"Уверен съм, че безапелационните обстоятелства, които изнася Министерството на земеделието в цялостна степен опровергават спекулациите на ръководителя на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. Когато виновните институции и обстоятелствата приказват, даже и популистите е по-добре да замълчат. В противоположен случай съществува риск жителите да бъдат въвлечени в илюзия, което е неприемливо за всеки уважаващ себе си национален фаворит, камо ли за ръководител на стогодишна партия ".

Това написа зам.-председателят на Политическа партия ГЕРБ и ръководител на парламентарната група на партията Цветан Цветанов във Facebook.

Според Цветанов днешните изявления на Нинова са поредна "отчаяна акция, подбудена от завистта от визитата в България на ръководителя на Групата на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер, който в наличието на премиера Бойко Борисов съобщи, че България изрично би трябвало да влезе неотложно в Шенген ".

Борисов: Да ни одобряват в Шенген по въздух и вода

"Неудобната истина за Българска социалистическа партия и Корнелия Нинова е, че държавното управление на Бойко Борисов реализира триумф след триумф, като най-хубав образец за това е сполучливо завършилото председателство на Съвета на Европейски Съюз, по време на което всички водачи на Европейски Съюз идваха в България и даваха високите си оценки за нашата работа. И тогава само водената от Корнелия Нинова Българска социалистическа партия не оказа никаква поддръжка на страната, даже в противен случай - по всякакъв начин се опитваше да саботира това историческо за България събитие в устрема си да се добере до властта “, написа Цветанов.



От ГЕРБ упрекнаха Българска социалистическа партия, че с изказванията си за чумата вкарват в илюзия българското общество и че дейностите им са провокация против националната сигурност.

На ексклузивен брифинг депутатът Тома Биков съобщи, че институциите са работили съответно и с това са предотвратили зараза на чума по дребните преживни животни в страната:

“Ние на нея не й имаме вяра, а пък господин Порожанов е министър и мисля, че има малко повече информация от нея. Тя твърди непрекъснато, че някаква жена й е споделила нещо, тъй като я е боязън тя да каже, аз настоявам, че това е по този начин и по този начин. Въпросът, обвързван с чумата и така наречен "втори проби ", които в този момент са взети, демонстрират, че институциите са реагирали съответно и болестта е била предотвратена. Действията на Българска социалистическа партия и безотговорното държание на госпожа Корнелия Нинова по време на тази рецесия, за нас към момента са провокация против националната сигурност “.



Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР