Оставката на заместник-кмета по екология, колкото и да е удобна,

...
Оставката на заместник-кмета по екология, колкото и да е удобна,
Коментари Харесай

Позиция на съветниците от групата на БСП за България в СОС

Оставката на заместник-кмета по екология, колкото и да е комфортна, не взема решение проблемите
Свидетели сме на следващата " непредвидена " оставка на заместник-кмет по екология на Столична община по " персонални аргументи ". Освобождаването на Йоана Христова е самопризнание на кмета Йорданка Фандъкова и болшинството в Столичния общински съвет за несправяне с трупащите се от години проблеми в ръководството на отпадъците и почистването на града, чистотата на въздуха, положението на парковете и зелените площи в София.

Считаме, че Йоана Христова не се оправи с нито един от посочените от нея цели при назначението й при започване на 2017 година - възстановяване качеството на въздуха в София, осъществяване на плана за апаратура за горене на RDF и ремонта на Западен парк.

Общинските съветници от групата на " Българска социалистическа партия за България " сме безапелационни, че тази оставка никога не анулира и не понижава отговорността на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова и ръководещото болшинство на ГЕРБ за забележимите за всички жители провали в областта на екологията и чистотата в София.

Ако не бъде преосмислена политиката и дейностите в този основен сектор, който и да е новият заместник-кмет, нищо няма да се промени.

За тези проблеми ние, общинските съветници от групата на " Българска социалистическа партия за България ", приказваме и предлагаме решения от години. Но те нормално биваха неглижирани, проблемите бяха замитани под килима с йезуитски пояснения, а решаването им беше замествано със самоцелни пиар акции.

Само ще напомним!

През 2016 година алармирахме за увеличаващото се замърсяване на въздуха, само че болшинството от ГЕРБ ни упрекна в разпространяване на погрешни вести, изрично отхвърли да одобри този факт и да предприеме ограничения. Стигна се до там, че Европейски Съюз да наложи санкции на България, с цел да бъде признат отчет със тактика за справяне със нечистия в пъти над допустимите правила въздух.

Многократно остро поставяхме въпроси, свързани с тежки нарушавания и закононарушения при ръководството на общинското сдружение " Чистота Искър " ЕООД. През 2019 година по наше искане беше освободен шефът на сдружението и беше осъществена инспекция, по която беше направен отчет. Въпреки многократните ни опити да се срещнем с този отчет и откритите нарушавания, той не ни беше показан от кмета Йорданка Фандъкова. А нарушаванията, по нейни самопризнания, са доста и извънредно съществени, като някои от тях имат и незаконен темперамент.

През последните 4 години в бюджета на Столична община се заделят все по-крупни суми за дейностите по непорочност на града, само че от това София не става по-чиста и подредена, а увеличението на кратността и успеваемостта на миенето на улиците в София остана единствено благопожелание. Ето за какво, общинските съветници от групата на " Българска социалистическа партия за България " през декември 2019 година внесохме отчет за основаване на общинско дружество по чистотата, което да размени външните компании и да подсигурява по-евтина и качествена услуга по почистването на града.

Провал е и ремонтът на Западния парк. Срокът за осъществяването, на който се удължи с 2 години, като на последната сесия на СОС едно от смехотворните пояснения бе обвързвано със забавени доставки поради пандемията от COVID19.

За сметка на това необятно прокламираните антиепидемични ограничения – постоянно миене на улиците с дезинфектанти, осъществяване на стерилизация на спирки и контейнери за отпадък, си останаха единствено с една медийна акция в регион " Люлин " и до такава степен. Формалното отношение и спорадични акции по осъществяването на тези действия, даже в изискванията на зараза, са присъщи за безхаберното отношение на Столична община към здравето на софиянци.

Общинските съветници от Българска социалистическа партия заявяваме, че оставката, колкото и да е комфортна, не взема решение проблемите. Очакваме сериозен разбор и отговори.

На ход е кметът Йорданка Фандъкова.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР