Оставката на министъра на енергетиката Теменужка Петкова няма да бъде

...
Оставката на министъра на енергетиката Теменужка Петкова няма да бъде
Коментари Харесай

Оставката на Теменужка Петкова няма да бъде приета, обяви Каракачанов

Оставката на министъра на енергетиката Теменужка Петкова няма да бъде призната. Това съобщи пред Би Ти Ви вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов. Той посочи, че решението е взето тази заран на среща с премиера Бойко Борисов, на която са участвали множеството министри.

По думите му Петкова няма никаква виновност за договорката за продажбата на българския бизнес на чешкото сдружение ЧЕЗ. Тя реши да подаде оставка, откакто се разбра, че компанията " Инерком-България " е определена за покупател на електроразпределителното сдружение. Нейният притежател Гинка Върбакова се оказа другарка на Петкова и точно поради това министърът реши да напусне поста.

Каракачанов сподели още, че Теменужка Петкова не може да управлява сходни покупко-продажби. Според него единствено енергийният регулатор КЕВР може да се намеси в договорката, като отнеме лиценза постфактум, в случай че има нарушавания на закона от страна на компанията покупател.

Кой е освободил България

Вицепремиерът разяснява и изказването на съветския патриарх Кирил пред президента Румен Радев на срещата им преди два дни. Главата на съветската черква беше в България за честванията на 140-ата годишнина от освобождението на страната от османско господство и взе участие в тържествата на връх Шипка, след което беседва с премиера и президента. Минути преди да се качи на самолета, с цел да си тръгне от страната, той направи особено изказване пред медиите, в което изрази оскърбление от " лъжливите исторически тълкования " на българските държавници. От думите му се разбра, че мотив за реакцията е словото на президента на Шипка, в което беше посочено, че роля за Освобождението с изключение на Русия са играли също Полша, Литва и Финландия, чийто воини са починали в боевете.

Според Каракачанов от доста години има наклонност да се изяснява, че в освободителните боеве са взели участие и украинци и беларуси, което е правилно, само че имало едно значимо конкретизиране.

" В тогавашната съветска империя армията е била многонационална. Финландските елементи са част от съветската войска. Батак е освободен от чеченци и други кавказки нации. Въпреки това, не считам, че е обикновено който и да е било да държи подобен звук на българския президент, или на който и да е различен български чиновник. Ние сме суверенна страна ", съобщи министърът на защитата.

Промяна на закона за самозащита

Каракачанов сподели още, че " Обединени патриоти ", на които е съпредседател, одобряват сегашните текстове в Наказателния кодекс за неизбежната защита като много остарели. В тях било записано, че такова закононарушение може да бъде признато единствено, в случай че в дома се влиза с принуждение или с щурм. Коментарът му пристигна след убийството в Пловдив, при което доктор простреля мъж, който се опитвал да ограби гаража му. Случаят провокира вълна от митинги в отбрана на лекаря Иван Димитров, като всички те бяха в негова отбрана и с искане той да не бъде съден.

Вицепремиерът посочи, че желае да бъде записано в новия закона, че няма превишаване рамките на неизбежната защита, когато нападението е ориентирано против живота, свободата и половата цялост на жертвите. Не трябвало да има и превишаване на неизбежната защита, когато закононарушението се прави нощем, както и от две или повече лица.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Сделката за ЧЕЗ (76)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР