Оставка на Борисов като председател би нанесла повече щети, отколкото

...
Оставка на Борисов като председател би нанесла повече щети, отколкото
Коментари Харесай

След изявлението на Гешев ПП-ДБ са в по-добра позиция от ГЕРБ

Оставка на Борисов като ръководител би нанесла повече вреди, в сравнение с позитиви за партията му, счита политологът

Димитър Ганев е роден на 15 октомври 1986 година във Варна. и основен помощник в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “. Научна област и ползи: политически изследвания; политически анализи; избори и изборни системи. е на социологическа организация „ Тренд “.

- Г-н Ганев, чухте ли претекстовете на Българска социалистическа партия ненадейно да се отдръпват от договарянията за първия мандат? Това ли са съгласно Вас същинските аргументи?

- Нямам никакво подозрение, че Българска социалистическа партия щяха да бъдат пострадали от една сходна коалиция. Българска социалистическа партия е, общо взето, партията, която в границите на последните 13-14 години (от основаването на ГЕРБ) е била на твърда анти-ГЕРБ линия. Подобно превръщане в тази обстановка нямаше по какъв начин да бъде признато добре от симпатизантите й. Корнелия Нинова щеше да бъде сложена под още по-голям напън. Всичко това можеше въпреки всичко да бъде признато под някаква форма в името на някакво национално избавление - да има постоянно държавно управление и прочие, и прочие... Но сигурно е имало две неща, които не са се харесали. Първото е лимитираният период, който Борисов сложи – (правителство) в границите на една година. И второто нещо е, че имаме изменена политическа обстановка от през вчерашния ден от 10 ч. сутринта след изявлението на Иван Гешев, което към този момент би направило още по-трудно за Нинова пояснение за пред личната й партия за какво прави коалиция при такава изменена политическа обстановка. В този смисъл, считам, че от през вчерашния ден следобяд първият мандат е „ мъртъв “. Не мисля, че решението на ПП-ДБ през днешния ден ще бъде ревизирано. Така че по-скоро отиваме към „ погребение “ на първия мандат.

- До през вчерашния ден ГЕРБ изглеждаха в доста мощна позиция. Какво е ситуацията през днешния ден?

- Очевидно не са в същата мощна позиция. Внушенията и тезите, които изрази основният прокурор, връщат няколко тематики, в които ГЕРБ сигурно не се усеща в преференциална позиция. И без подозрение това ще натежи. А таман бяха излезли от тази обстановка. Поради тази причина „ Продължаваме промяната – Демократична България “ ще се почувстват в по-добра позиция, тъй като, общо взето, тематиката за правосъдната промяна е една от главните, за които те водят борба в продължение на към този момент близо десетина години.

- Логично ли е Борисов да подаде оставка като ръководител на ГЕРБ след вчерашните самопризнания на Гешев и Сарафов?

- Подаването на оставка на Борисов от партия ГЕРБ значи, общо взето, да няма ГЕРБ, или тя да бъде съкратена на много по-ниски равнища като електорална поддръжка. ГЕРБ е лидерска партия. Голяма част от гласоподавателите й гласоподават за ГЕРБ поради Бойко Борисов. В този смисъл, една оставка на Борисов под каквито и да е условия би нанесла повече вреди, в сравнение с позитиви за партията. Просто това е лидерска партия.

- Как очаквате да се развият нещата с втория мандат?

- Както споделих, по всяка възможност ще се стигне до втори мандат. И към този момент въпросът е дали там ще се направи някакъв компромис за някакъв по-консенсусен по отношение на ГЕРБ кабинет. Аз не виждам никакъв вид, в който да се водят диалози сред ПП-ДБ и други обединения, т.е. тук може да има единствено някакъв диалог с ГЕРБ. Очевидно, този кабинет би трябвало да бъде реформиран кадрово по отношение на първото им предложение, тъй като другояче ГЕРБ не би трябвало да го поддържат – най-малко това им беше първичната позиция и би било доста неуместно в този момент да поддържат същия този кабинет. Т.е. би трябвало да има някакви кадрови промени в това проектоправителство, което ПП-ДБ предложиха преди десетина дни. И към този момент да се види дали може да се реализира подобен консенсус в хода на договарянията сред двете обединения. Ако това нещо не се състои, отиваме към нови избори.

- А третият мандат?

- Няма трети мандат. В това Народно заседание има две конфигурации, които могат да реализират съглашение за постоянно държавно управление. Вариант №1: коалиция сред първите две обединения - ГЕРБ и ПП-ДБ. И втори вид – ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. Няма друга алтернатива. Коалиция ГЕРБ-БСП-ДПС мисля, че към този момент се опитва и не стана. Ако се провали и вторият мандат с ПП-ДБ, явно няма да стане и там. Третия мандат към този момент зависи на кого ще го даде (президентът), само че да се събере болшинство вероятно към Корнелия Нинова ми се коства много малко евентуално.

- А (около) „ ИТН “?

- Досега Радев постоянно е давал третия мандат на Корнелия Нинова. Не виждам за какво в този момент ще се трансформират по някакъв метод събитията. А и „ ИТН “ е партия с

- При нови предварителни избори очаквате ли по-сериозно разбъркване при тези кавги в прокуратурата?

- Зависи по какъв начин ще се развият тези кавги. Виждате – споделяме нещо в неделя, а в понеделник всичко се оказва друго. Мисля, че не се намираме в края на този скандал, а някъде в неговия епицентър. Аз мъчно приказвам за след три-четири часа, а пък да приказвам за след три-четири месеца напряко ми наподобява като научна фантастика.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР