Остават броени дни до изстрелването на автоматичната лунна станция на

...
Остават броени дни до изстрелването на автоматичната лунна станция на
Коментари Харесай

НАСА е в готовност за изстрелване към Луната!!!

Остават броени дни до изстрелването на автоматизираната лунна станция на НАСА LADEE (изговаря се “ладий ”, а не “лейди ”). НАСА удостоверява, че LADEE към този момент е прикачена към носовата секция на ракетата “Минотавър 5 ”. Стартовият прозорец се отваря на 7-ми септември и се затваря на 13 октомври – изстрелването би трябвало да се реализира в този интервал. Специалистите ще се опитат да осъществят изстрелване в най-ранната допустима дата – в 06:27 ч. (сутринта) българско време на 7-ми септември.

Изстрелването ще бъде извършено от центъра за изстрелване Уолопс. От установяването на центъра през 40-те години на предишния век до ден сегашен са извършени над 14 000 ракетни изстрелвания, само че това ще е първото по посока на Луната!

 Minotaur 5 Launch Pad

На фотографията – галактическата ракета “Минотавър 5 ” е позиционирана на стартовата площадка и е в подготвеност за полет до Луната!!! Photo credit: NASA

След като LADEE дойде на стартовия комплекс през месец юни, бяха извършени окончателните проби и инспекции – след което галактическият уред бе зареден с гориво.

За да са сигурни, че LADEE е идеално уравновесен и е задоволително постоянен за пътешествието си към Луната, инженерите го инсталираха към специфична завъртаща се маса. LADEE беше завъртан със скорост 1 оборот в секунда. Екипът мери вероятните отклонения на дисбаланс и инсталираха съответните тежести от тази страна, където е нужно, с цел да го балансират. След като тестванията демонстрираха, че LADEE е задоволително уравновесен, инженерите го заредиха с гориво и след това отново го завъртяха на завъртащата се маса. Тестовете завършиха сполучливо.

Следващият стадий от подготовката беше да прикачат LADEE към последната (петата) степен на ракетата “Минотавър 5 ”. Накрая, като за последно, целият комплекс (автоматичната лунна станция плюс петата степен) беше завъртян, с цел да се ревизира неговата непоклатимост.

Напомням, че автоматизираната лунна станция LADEE ще учи извънредно тънката лунна атмосфера и праховите условия на естествения ни сателит.

Освен че това ще е първото изстрелване към Луната от центъра Уолопс, това ще е и първи полет за ракетата “Минотавър 5 ”. Както споделя Емили Лакдауола от блога на Планетното общество, самият факт, че ракетата е нова е задоволителен за терзание. Ракетните изстрелвания постоянно са рискови, постоянно са рискови и постоянно има късмет за неуспех – без значение от типа на ракетата. Но когато ракетата е нова, рискът постоянно е по-голям. Ние обаче се надяваме, че експертите са създали всичко допустимо, с цел да може изстрелването на “Минотавър 5 ” да е сполучливо и LADEE да доближи наред до Луната.

По информация от: НАСА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР