Остава съвсем малко повече от месец до пристигането на руско-европейската

...
Остава съвсем малко повече от месец до пристигането на руско-европейската
Коментари Харесай

Кога ще имаме достъп до снимките на ЕкзоМарс-2016?

Остава напълно малко повече от месец до идването на руско-европейската задача “ЕкзоМарс-2016 ” в орбита към Червената планета. Мисията е извънредно забавна, още повече, че на нея лети и български уред за проучване на галактическа радиация.

Но множеството от данните, които задачата изпраща, мъчно могат да бъдат интерпретирани вярно от елементарния галактически запалянко без теоретичен бекграунд. Това, което чакат хората, са фотоси. На фотосите всеки може да се радва!

За страдание обаче Европейската галактическа организация (ЕКА) не е известна с положителната си гласност във връзка с публикуването на снимковия материал. Напротив, при предходни задачи като “Розета ” до кометата Чурюмов-Герасименко и “Хюйгенс ” до Титан, луната на Сатурн, бяхме очевидци на неприятни случки – фотосите въобще не се разгласиха, а когато изтичаха в общественото пространство, това ставаше импровизирано и бързо биваха премахвани от уебсайтовете. Това постоянно носеше след себе си известна мъка, защото известна част от задачите на НАСА, като “Касини ” до Сатурн, марсоходите “Опортюнити ” и “Кюриосити ”, разгласяват фотосите си съвсем в действително време и чакаме скоро юпитерианската задача “Джуно ” също да се причисли към бързото издание. А пък политиката на ЕКА за издание на фотоси е много по-консервативна, което караше галактически запалянковци да споделят: “Ето, аз съм роден в Европа, а усещам американските задачи по-близки ”.

Какво можем да чакаме от идната задача “ЕкзоМарс-2016 ”, на борда на която има европейска камера CaSSIS? Тя е много мощна и когато “ЕкзоМарс-2016 ” се откри в орбита към Червената планета, ще може да прави фотоси с резолюция 4.6 m/pixel. Ще е по-добра от камерите на всички предишни задачи, без да броим “Марс Риконисънс Орбитър ”, единствената, която има по-мощна камера. Съвсем естествено е, че ще желаеме да забележим фотосите от европейската камера.

Реших да се свържа с ръководителя на научния екип на камерата проф. доктор Николас Томас и да му задам няколко въпроса по отношение на плануваното снимане на Марс и последващото издание на фотоси.

“Все още не знаем тъкмо ”, отговори проф. Томас. “Сега работим съгласно догатката, че това ще се случи в края на ноември и че някои данни от Марс ще бъдат получени по време на първичните захващащи орбити ”.

“Някои фотоси ще бъдат готови за издание през декември ”, отговори професорът, само че акцентира, че тези начални фотоси няма да бъдат съвършени и че данните ще бъдат употребявани за това екипът да се приготви за главната задача. “Високоелиптичните орбити ще основат някои проблеми със синхронизацията на CaSSIS. Инструментът не е бил тестван с нужната синхронизация, тъй че нещо елементарно може да се обърка ”.

“Когато навлезем в главната задача (това няма да се случи до ноември 2017 година!), ние планираме да публикуваме всичко в границите на всеки три месеца ”, оповести проф. Томас, само че акцентира следното: “Това зависи доста от ресурсите, с които разполагаме, с цел да валидираме, че данните са положителни да бъдат пуснати ”.

Хората постоянно съпоставят НАСА и Европейската галактическа организация (ЕКА). “Нужно е обаче да бъде изтъкнато ”, написа проф. Николас Томас, “че ресурсите (работната ръка) за пиар и постигане на публиката в Съединени американски щати са доста повече, в сравнение с в Европа ”.

“Това не е опрощение за част от неприятните решения, които бяха взети при някои от предходните задачи на ЕКА. Но в същото време не прави живота по-лесен ”, заключава той.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР