Остава бедственото положение във Варна след ураганния вятър от събота

...
Остава бедственото положение във Варна след ураганния вятър от събота
Коментари Харесай

Варна все още бедства, 5-метрови вълни отнесоха крайбрежната в Бургас

Остава бедственото състояние във Варна след ураганния вятър от събота през нощта, който взе жертва и нанесе съществени материални вреди. Днес учениците на територията на общината ще организират образователните си часове онлайн. В другия огромен морски град - Бургас, петметрови талази отнесоха крайбрежната линия, заляха заведения и потопиха лодки.


" Бедственото състояние във Варна евентуално ще остане до края на деня. Все още има клони, висящи по короните на дърветата ", разяснява кметът на Варна Благомир Коцев. По думите му, евентуално ще трябват няколко дни за цялостното възобновяване.

Десетки обитаеми места в региона са без ток. В съвсем всички общини, които са ситуирани в северната част на Варненска област, има оповестено бедствено или отчасти бедствено състояние. В 4 варненски учебни заведения, където е належащо време за премахване на нанесените вреди от урагана, образованието ще е онлайн 3 дни, прецизира Българска национална телевизия.

В Девня са анулирани образователните занятия. От спешния щаб на Общината приканиха хората да не посещават Морската градина и Аспаруховия парк в идващите няколко дни, до момента в който не бъдат разчистени. Има възбрана да се слиза и до Вълнолома във Варна.

Цяла нощ остана затворен пътят Варна - Добрич за почистване. От среднощ е възобновено придвижването по правата Добрич - Генерал Тошево.

Кметът Коцев заяви още, че за справяне със вредите от естественото злополучие, общината ще търси помощ и от страната. „ Ще желаеме пари от фонда за бедствия. Ще забележим за какви суми става въпрос – в случай че общината не може да ги поеме, ще би трябвало да ги желаяме от страната ”, сподели Коцев, представен от Нова телевизия.

Силната стихия, акцентира кметът на Варна, е мотив да бъдат почистени шахтите в града. „ Всички екипи са съсредоточени в това ”, разясни още Коцев.

Градоначалникът разгласи, че ще има обезщетение за околните на починалата в резултат на ураганния вятър жена. На сина на жертвата ще бъде оказана безвъзмездна психическа помощ.

В същото време и в 6 обитаеми места в Шуменско остава бедственото състояние до събота. Вятърът прекъсна електропроводи. Десетки селища са без ток, някои и без вода.

В Бургаско най-тежка остава обстановката в Община Руен, където 30 села са без ток, а снежната завивка доближи 40 см. Силният вятър събори стълбове. Затворени остават Обзорският и Дюлинският проход.

„ От близо 60 обитаеми места, които през вчерашния ден бяха без електричество, сега са под 10. Нямаме сигнали за бедстващи хора и такива в потребност. Няма и непроходими пътни сектори ”, съобщи Пламен Янев, регионален шеф на Бургас. Пред НТВ той заяви, че ще изисква прекратяването на контракта с актуалната компания за разчистване на общината. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР