Останки на хора със златни езици са намерени при разкриването

...
Останки на хора със златни езици са намерени при разкриването
Коментари Харесай

Откриха древни мумии със златни езици. Какво крие античността?

Останки на хора със златни езици са открити при разкриването на две гробници от Саитския интервал на Древен Египет, заяви Министерството на туризма и антиките, представено от Българска телеграфна агенция.

Откритието в археологическия обект Ел Бахнаса в южноегипетската област Миня е направено при разкопки, провеждани от експедиция на Института за антични близкоизточни проучвания на Барселонския университет в Испания.

Останките на двама души със златни езици са открити до входа на първата гробница, а вътре е открит огромен саркофаг с похлупак с формата на женско тяло. Първоначалните изследвания демонстрират, че гробницата е била отворена и плячкосана още в древността.

Втората гробница, която се намира в съседство на първата, е непокътната и изцяло затворена, споделя ръководителят на разкопките проф. Хасан Амер от Факултета по археология на Университета в Кайро. В нея е открит саркофаг от варовик с похлупак с формата на мъжко тяло и две ниши, съдържащи съдове за предпазване на вътрешностите на мумията, наричани канопи, както и няколкостотин керамични погребални фигурки (ушебти), амулети и мъниста.

Археолозите считат, че двете гробници пазят още секрети, които бъдещите изследвания ще разкрият. Предстои да узнаем повече и за златните езици. От началото на експедицията в Ел Бахнаса през 1992 година са открити голям брой скъпи артефакти от 26-ата династия на Древен Египет сред 664-525 година прочие н.е., известна като Саитски интервал, както и от гръко-римския и коптския интервали.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР