Основното действие на мръсният въздух е върху дихателната система –

...
Основното действие на мръсният въздух е върху дихателната система –
Коментари Харесай

Д-р Никова: Мръсният въздух влияе цялостно върху здравето на човека

„ Основното деяние на мръсният въздух е върху дихателната система – той влияе токсично и раздразнително върху пациенти с потвърдени белодробни болести. Трябва да не забравяме обаче, че мръсният въздух въздейства изцяло върху здравето на индивида, освен върху дихателната му система, и това е потвърдено от учените “. Това съобщи пред Българска национална телевизия пулмологът доктор Диана Никова.

Тя изясни, че нормално първата демонстрация, което хората изпитват при престояване в среда със нечист въздух, е дразнеща кашлица, която се появява във всички аспекти на дразнене и може да се трансформира в хронична.

„ Ако видим, че постоянно имаме кашлица, без да имаме пояснение от кое място идва тя, наложително би трябвало да потърсим лекарска помощ, изключително в случай че кашлицата трае по-дълго от 10-15 дни, тъй като всекидневно след една вирусна зараза може да имаме кашлица, която трае до 10-15 дни “, сподели пулмологът.

Тя акцентира, че болесттите на сърдечносъдовата система – инфарктите и инсултите, се въздействат доста от нечистия въздух, имат връзка с него като фактор за поява, тъй като фините прахови частици – тези, които са под 2,5 микрометра, минават алвеоларната мембрана и навлизат в кръвообращението, оказвайки своя отровен резултат изцяло върху организма.

„ Мисля, че откогато съществува тази система за предизвестие за нечист въздух в столицата, само че и освен, това има благотворно влияние “, означи доктор Никова.

„ Виждала съм и при личните ми пациенти, че те се съветват с тази система, гледат уеб страниците, които я обслужват. Това е един доста добър метод за информиране, изключително за местата с доста огромно замърсяване “, добави специалистката.

Основни замърсители са превозът и промишлеността, тъй че пътните артерии, като тези в София, са доста натоварени. Те са един източник на замърсители с доста огромна централизация, напомни тя и уточни, че е добре е да има по такива места табла с информация.

„ Основни токсични замърсители са освен праховите частици, има и други замърсители, които СЗО афишира като изключително нездравословни и по тази причина те са обект на мониторинг. Това са азотният диоксид, серният диоксид, озонът на равнището на земята – друг, който е високо в атмосферата. Те също се следят от екологичния надзор “, сподели още пулмоложката.

Тя изясни, че праховите частици са един конгломерат от токсични субстанции, те имат ядро, имат и други газове към себе си – нитрати, сулфати.

„ Част от тези нездравословни субстанции идват от превоза и от промишлеността. В дните, в които дневните правила са неведнъж превишени, би трябвало да бъдем изключително деликатни. През тези дни хората, които имат някакви болести, има риск да изпитат утежняване. В тези дни е изключително добре да има осведоменост на обществото “, сподели специалистката.

„ Най-добре е да не се излиза в такива моменти, това е и рекомендацията на формалните управляващи, които управляват тази осведомителна система “, предложи тя.

Д-р Никова засегна и тематиката за ролята на климатиците.

„ По въпроса за климатиците, би трябвало да подчертаем, че те би трябвало да бъдат добре поддържани. Един климатик, който е съответно поддържан, постоянно почистван, може доста да способства за климата вътре в домовете ни. Има и системи за филтриране на въздуха, които могат да се употребяват, изключително там, където живеят хора с хронични респиратори болести “, акцентира пулмологът.

„ Съветът е да се ограничи излизането и посещаването на квартали с висока замърсеност “, добави доктор Никова.

През последните 3-4 години се усилва броят на новодиагностицираните пациенти с астма и се утежнява симптоматиката при пациенти, които към този момент са диагностицирани, означи тя.

„ С сътрудниците ми считаме, че има връзка с нарасналото замърсяване на атмосферата. В целия свят се следи тази наклонност на нараснала заболеваемост в регионите с огромна замърсеност на въздуха, освен астма, само че и алергии при деца.

Има и целогодишна експозиция на замърсяване, за която също има правила. Тя повлиява развиването на детската дихателна система – появява се освен астма, само че и бронхити, по-късно ХОББ, чести респираторни инфекции, намаление на имунната система и устойчивостта на дихателните пътища “, изясни специалистката.

Тя акцентира, че колкото повече посещаваме места с чист въздух и природа, имаме физическа интензивност, толкоз по-добре се отразява това на здравето ни.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР